CHIȘINĂU. ORAȘUL CE VREA SĂ DEVINĂ EUROPEAN

Stefan cel Mare - monument

Stefan cel Mare – monument

Am avut ceva timp pentru a mă plimba prin Chișinău, orașul unde am trăit vreo 10 ani, unde am încă prieteni și de care mă leagă o mulțime de amintiri. Impresiile, care mi le-am făcut, sunt subiective, îmi dau seama, așa că, pliz, să nu fie luate în calitate de critici sau laude.

 

Cladire noua - la Telecentru

Cladire noua – la Telecentru

Asa o capodopera arhitecturala

Asa o capodopera arhitecturala

Cînd am ajuns la Chișinău, primul lucru a fost să merg la spital să-l văd pe tata. Am ieșit la balconul de la etajul opt, unde era cazat, și mi-a scăpat un fluierat de uimire. La Malina mică, acolo unde țin minte că erau odată porțiuni împădurite s-au ridicat o mulțime de blocuri de locuit. Ulterior am văzut că astfel de clădiri au împînzit practic orașul, probabil așa se vrea dezvoltarea orașului în baza Planului urbanistic. Se construiește mult, pe fiecare centimetru de pămînt liber, habar nu am pentru cine, pentru că unele persoane mi-au zis că oferta de apartamente depășește cu mult cererea.

Teren pentru joaca

Teren pentru joaca

Am remarcat prezența în curțile caselor multietajate noi a terenurilor de joacă pentru copii. În fața blocurilor vechi este ce este. Deși sunt de dimensiuni reduse, acestea sunt necesare, nu de alta unde să iasă mamele cu odraslele lor?

 

 

Aici s-a vrut a fi un stadion

Aici s-a vrut a fi un stadion

Gardul celor de la Bemol

Gardul celor de la Bemol

Lîngă circ, acolo unde cîndva Voronin și Juravschi au inaugurat un monument, promițînd poporului un stadion olimpic, va fi amplasată o „zapravkă” de la Bemol. Terenul e deja împrejmuit cu gard metalic, pe care stau niște tablouri despre cît e de frumoasă Moldova, totul ca la oameni gospodari. De fapt stațiile de alimentare cu benzină sunt omniprezente. Acesta fiind un business destul de profitabil pentru unii.

Circulatia de pe bd.Moscova

Circulatia de pe bd.Moscova

Cum sa te conectezi la wifi in troleibusele din Chisinau

Cum sa te conectezi la wifi in troleibusele din Chisinau

Despre transportul din Chișinău să scrii și să tot scrii. Nu am urmărit subiectul cu așa numitele schimbări a sistemului public de transportare a pasagerilor și nu pot înțelege pînă la urmă ce s-a reformat? Că s-au introdus mai multe autobuse și troleibuse? Că s-a băgat WiFi în unele mijloace de transport? Apropo, imi place ideea. Că au fost lichidate cîteva rute de microbuse? Păi, restul circulă la fel ca înainte. Lîngă ȚUM, sau cum se mai spune, lîngă Central department store, băiețașii continuă să cheme lumea să urce în rutierele care iaka-iaka pleacă la Telecentru, sau la Gara auto. De schimbat nu s-a schimbat absolut nimic.

Deviza: Oprim unde vrem

Deviza: Oprim unde vrem

La piața de pe bulevardul Cantemir am stat o jumătate de oră să văd cum se trece la zebră. Cînd pietonii traversează strada, acolo uneori se formează cozi de mașini și uite că unii din pasagerii rutierelor, sau autobuselor care vin din suburbii, deschid ușile cu acceptul șoferilor și țop-țop-țop coboară în mijlocul străzii, nici măcar în stație, și își croiesc drum printre mașini.

Oops, ne-am defectat exact in locul cel mai nepotrivit

Oops, ne-am defectat exact in locul cel mai nepotrivit

Cît am stat perioada asta în Chișinău am circulat cu de toate, microbuse în stare ok, altele răpănoase și încărcate pînă la refuz, troleibuse noi și vechi. Să vii la Chișinău și să nu te plimbi cu astfel de mijloace de transport e ca și cum ai merge la Moscova și să nu cobori în subteran să mergi cu metroul. Pe lîngă astea există autobuse și mai ales taxiuri. Ultimele s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie. Pentru unul care vine din Occident, prețul unui taxi prin Chișinău ar fi o glumă, dar imi dau seama că e super accesibil și pentru o bună parte din locuitorii orașului.
În altă ordine de idei, m-a surprins faptul că pe foarte multe străzi benzile de circulație nu sunt delimitate prin marcaj. Chiar îi spuneam unui taximetrist:

  • Dle, dacă aș fi ministrul transporturilor aș da fiecărui conducător auto din Chișinău cîte o medalie.
  • Pentru ce?
  • Pentru faptul că încercați să circulați în ordine, deși nu văd ca pe drumuri să existe careva marcaje rutiere.
  • Hehe, zîmbi acesta, asta poate în alte țări benzile de circulație sunt marcate, la noi în oraș, cu conducerea noastră, nu prea o să vedeți așa ceva. Dar noi nici nu avem nevoie.
  • ????
  • Atunci cînd mergi la cursuri pentru obținerea permisului de conducere, în manual se spune clar cîți metri are o bandă de circulație. Unul care a învățat, știe, cine nu – e problema lui.
  • Și dacă doi se ciocnesc la mijlocul străzii în lipsa liniilor de separare?
  • Asta deja e ca în istoria cu doi berbeci care s-au întîlnit pe un vîrf de munte și nu cedau trecerea unul altuia.

20160820_1422491Dacă e să fiu sincer, lipsa marcajului de pe carosabil m-a pus în gardă atunci cînd am închiriat o mașină. Înțeleg că pe Ștefan cel Mare lucrările de reparație nu sunt terminate, dar pe restul străzilor? Am văzut că pe unele dintre acestea, unde în mod normal ar trebui să fie trei benzi de circulație, se înghesuie patru mașini, iar printre ele își fac loc troleibusele. La intrarea în oraș, dinspre Gara de sud, poți să mergi cum îți place, și ce dacă te claxonează cineva din spate, lasă să demonstreze că mașina mea se bagă în sufletul lui. Pînă la urmă Chișinăul nu e Addis Abeba, iar experiența mea s-a terminat cu bine. Fără accidente și incidente. A fost nevoie de mai multă atenție.
20160827_1135291Cu parcarea e alt subiect. De fapt pe facebook în permanență se postează istorii despre nesimțirea șoferilor care își lasă mașinile fără a se gîndi la pietoni. Pe ultimii îi înțeleg, dar la fel de bine îi înțeleg și pe conducătorii auto. Aceștia au neșansa să locuiască într-un oraș care an de an, în ultimul sfert de secol, e luat prin surprindere de numărul în creștere al mijloacelor de transport și care simplu vorbind nu face față acestui lucru.

Nu ne temem de nimic

Nu ne temem de nimic

E si asta o modalitate de a parca

E si asta o modalitate de a parca

Dacă e din vina autorităților locale, să judece cei care pun ștampila în buletinele de vot, pe mine însă mă miră un lucru. De ce în centrul unei capitale europene timp de 25 de ani nu s-a reușit amenajarea unor parcări cu plată sau fără? Din alea pe marginea bordurii, unde se achită la parcometru. Centrul e doar principalul loc din Chișinău unde mai pot veni să se plimbe niște turiști.

Parcati direct pe trotuar

Parcati direct pe trotuar

Acum mergi pe drum și te miri cum de reușesc unii șoferi să urce pe bordură fără a-și atinge dedesubtul mașinii, iar uitîndu-te la alții te întrebi, oare în ce mod acești tipi vor ieși cu automobilele lor din locul unde au parcat?

(vom continua)

Advertisements
This entry was posted in General. Bookmark the permalink.