DE ZIUA INDEPENDENȚEI

20160827_081057Dimineața pe răcoare am luat geanta în mîini și le-am zis good bye gazdelor, care m-au oploșit peste noapte. Încă nu era ora 8 cînd am urcat în trolicul nr.10, spre centru. Acesta circula pînă la bd. Renașterii, de unde în pas săltăreț am mers pînă la Catedrală. Pe Columna era deja ambuteiaj. Oameni mulți, în haine tradiționale, coborau din microbuse și se grăbeau spre PMAN, unde urma să aibă loc Parada portului popular, ca parte a manifestațiilor prilejuite de Ziua Independenței. 20160827_082858_HDR

Mester popular

Mester popular

Alături de ei – multe persoane în uniforme de pompieri și salvatori, care au fost anunțați că vor mărșălui într-o altă paradă, cea militară. În parcul din jurul Catedralei meșterii populari deja își instalau tarabele. Am văzut foarte multe lucruri frumoase, începînd cu jucării executate în lemn, pînă la tablouri, covoare, icoane, etc. Dacă nu ați găsit încă un motiv de mîndrie cu acest picior de plai, atunci mîndriți-vă cu oamenii. Nu cu șmecherașii, dar anume cu oamenii, care constituie bogăția principală a acestui pămînt.

20160827_084647Tot înaintînd spre Piață am constat că numărul polițiștilor pe metru pătrat este în continuă creștere. Cordoane ale acestora erau amplasate de-a lungul bd. Ștefan cel Mare, or prezența cea mai masivă era anume în jurul PMAN. Nu întîmplător. Opoziția a anunțat că are de gînd să protesteze, astfel încît autoritățile au luat măsurile necesare ca cel puțin partea festivă, din piață, să decurgă conform scenariului.

20160827_090537_HDRÎn colțul ăla de stradă, de lîngă pizzeria de pe Bănulescu-Bodoni colț cu Ștefan cel Mare era deja multă lume. Mirosul de praf de pușcă plutea în aer. Doi tineri, trecînd pe lîngă mine, se întrebau dacă Usatîi va participa în vreun fel la proteste, după ce i-a transmis un „salut cordial” lui Plahotniuc de la Moscova. Era multă lume din PDA cu maiouri înscripționate „Eu nu mă tem”. Printre ei și noul erou național, tînărul care a dezvăluit lumii întregi schemele de contrabandă cu anabolizante prin intermediul Poștei Moldovei, dar care în paralel e acuzat că ar fi șmecherit niște țărani de la care a luat pămînt în arendă și nu s-ar fi achitat.

Intrarea in PMAN de Ziua Independentei

Intrarea in PMAN de Ziua Independentei

Intrarea în PMAN timp îndelungat s-a făcut prin puncte speciale, oamenii fiind verificați cu detectoare de metale. Uitasem să vă spun că Piața a fost împrejmuită cu un gard din plasă metalică, înalt de vreo doi metri, să nu treacă nici un intrus. Totuși nici gardul, nici polițiștii nu au fost în stare să oprească gălăgia creată de protestarii care s-au plasat strategic la colțul străzii, mai jos de monumentul lui Ștefan cel Mare.

Protestatari vs autoritati

Protestatari vs autoritati

Îndată ce coloana oficială a apărut în vizorul oamenilor au început fluierăturile și strigătele. Numărul protestatarilor a tot crescut, respectiv s-a majorat și volumul de decibeli eliberați de aceștia. Nu am stat să privesc cum se va termina spectacolul. Abia spre seară am văzut că reprezentanții opoziției ar fi încercat să forțeze cordonul, ar fi împroșcat poliția cu ouă, iar în consecință aceasta a intervenit cu gaze lacrimogene. Imaginile au făcut rapid înconjorul lumii. Rușii au dat subiecte deochiate, unul din posturile rusești de televiziune afirmînd că oamenii au protestat împotriva prezenței militarilor din țările NATO la parada militară.

Un grup de socialisti la colt de strada

Un grup de socialisti la colt de strada

Mergînd pe lîngă gardul metalic, pe lîngă cordonul de polițiști, mă gîndeam că fericit e poporul care nu-și iubește conducerea, pentru că acest popor este iubit la nebunie de cei care-l conduc. Iar ultimii nu se vor lăsa plecați pînă cînd această dragoste „lăpușneană” nu se va epuiza complet. Atunci cetățenii vor rămîne cu patriotismul, iar cei care au principii și valori se vor retrage undeva de unde să nu fie deranjați de probleme unei țărișoare pierdute în tranziție. După 25 de ani de independență concluzia mea e simplă: marea majoritate a politicienilor nu cred în viitorul acestui stat, deși în presă operează în permanență cu termeni de felul: suveranitate, independență, popor multietnic…Cum să conduci tu un stat și să-l jefuiești ca romanii populațiile subjugate, ba cu bonurile patrimoniale, ba cu niște devalorizări ale valutei naționale, ba cu miliardul? Iar scepticismul meu cu privire la dragostea de țară a actualilor guvernanți se extinde și asupra celor care spun că sunt în opoziție, or în realitate mergînd vorba despre un PCRM și un PPCD reloaded.

Oamenii asculta pe cineva vorbind de la tribuna

Oamenii asculta pe cineva vorbind de la tribuna

Foto: Tatiana Etco / R.E.L.

Foto: Tatiana Etco / R.E.L.

N-am stat să ascult discursurile înflăcărate ale conducerii țării. Mi s-a făcut lehamite de așa sărbătoare. Unii oamenii stăteau lipiți de plasa aia metalică așteptînd parada militară, de parcă erau într-un lagăr de concentrare urmărind ce ordine le vor da gardienii. Am mers să văd Chișinăul de Ziua Independenței. Tot hoinărind printre străzi am revenit pe bulevardul principal unde am apucat să văd cîte ceva din părăduța militară. Au fost cîteva detașamente de militari ale Armatei naționale, trupe de carabineri, militari străini, care au mărșăluit prin PMAN. Din tehnică militară am văzut cîteva Jeep-uri și camioane ce trăgeau după ele cîteva tunuri. Din alea cu șenile nu știu dacă au fost, probabil pentru a nu deteriora stratul de asfalt. La final au trecut cîteva mașini ale serviciului de urgență și ale pompierilor.

Militari marsaluind pe Stefan cel Mare

Militari marsaluind pe Stefan cel Mare

Camioane militare

Camioane militare

Masini ale salvarii si pompieri

Masini ale serviciului de urgență si  ale pompierilor

 

 

 

 

Nu știu dacă Moldova a mai avut vreodată o zi de naștere atît de jenantă în fața propriilor cetățeni, cît și în fața străinilor. De fapt pe 27 august nu s-a sărbătorit un sfert de secol de independență, ci mai degrabă 25 de ani de supravețuire.

 

 

Advertisements
This entry was posted in General. Bookmark the permalink.