MUZEUL SATULUI CANADIAN

OLYMPUS DIGITAL CAMERALa 140 de km de Montreal, mergînd în jos prin Ontario, se află Upper Canada Village (UCV), un veritabil muzeu al satului canadian din sec. XIX. Aflată pe malul rîului St.Laurent, localitatea are un aspect pitoresc, oferind celor curioși o călătorie în timp, în perioada cînd prezentul de acum părea un viitor îndepărtat. Ideea unui asemenea muzeu a apărut acum vreo 60-70 de ani. Atunci guvernele american și canadian examinau oportunitățile de majorare a capacității de transport maritim pe fluviul sus-menționat cît mai adînc în interiorul continentului. Ca urmare, a fost lansat proiectul „The Saint Lawrence Seaway” ce prevedea construcția unor ecluze și canale între Montreal și lacul Erie. Lucrările însă au necesitat inundarea unor sate aflate pe malul rîului. Locuitorii au primit despăgubirile cuvenite și s-au mutat, însă pentru a nu pierde din moștenirea arhitecturală și culturală lăsată de aceștia s-a decis ca unele case să fie aduse într-ul loc special amenajat, care a și devenit un muzeu al satului. Cum în Canada, locuințele de dimensiuni mici pot fi ridicate cu macaraua, așa s-a procedat și atunci, zeci de case și ateliere au fost încărcate în remorci și transportate în UCV. Acum în colecția satului se află circa 40 de edificii, printre acestea numărîndu-se biserici, case de locuit, ateliere meșteșugărești, fabrici de mici dimensiuni, cum ar fi cele de brînzeturi și bere, hambare, chiar și o școală.

20160618_15175220160618_14511220160618_142117

 

Ulițele satului niciodată nu sunt pustii. Ziua el trăiește prin turiștii care vin să-l viziteze, dar mai ales prin „locuitorii” săi. De fapt aceștia nu sunt rezidenți ai localității, în sensul adevărat al cuvîntului. Ei sunt angajați ai muzeului și locuiesc pe o rază de 30-40 de km distanță. În fiecare dimineață aceștia vin la serviciu, trec prin vestiare unde trag pe ei haine țărănești, după moda de acum 200 de ani și merg să-și caute de treabă prin gospodării. Seara, după opt ore de muncă, toți pleacă acasă, lăsînd în grija paznicului animalele din sat.

20160618_14194820160618_144427

Ocupațiile „locuitorilor” sunt diverse. Pe bărbați îi poți vedea cosind iarbă, prășind în grădină, lucrînd în ateliere, avînd grijă de cai, vaci, viței, purcei. Femeile sunt ocupate cu treburile casnice: gătesc prăjituri, ce pot fi servite de vizitatori, au grijă ca odăile din case să fie curate și frumos amenajate. În plus, toți ca unul sunt extrem de politicoși și gata să răspundă la orice întrebare. Pe ulicioare, poți vedea copii care se joacă cu purcei. E un lucru normal. Animăluțele seamănă a fi curate. Cei care au nevoie să-și spele mîinile o pot face imediat. Chiar dacă muzeul reflectă viața satului canadian de acum două secole, WC-urile sunt din vremea noastră.

20160618_15181020160618_142222caruta

Pentru persoanele mai leneșe, există transport public. Căruțele, sau mai bine zis faetoanele fac înconjorul localității, pornindu-se la fiecare 10 min. Acestea merg pe traseul principal, iar vizitatorii pot coborî unde își doresc pentru a vedea, de exemplu, locuința medicului, preotului, oficiul poștal sau sediul ziarului local, școala.

20160618_143607carutas20160618_145348

Ultima chiar prezintă interes. O încăpere spațioasă în care băncile sunt aranjate de-a lungul pereților laterali. „Profesoara” ne-a explicat că băieții și fetele ședeau separat. Pe pèreți – afișe începînd cu literele alfabetului și terminînd cu „God save the Queen”.

20160618_14535920160618_14545820160618_145438

La marginea satului se află un mic lac, legat printr-un canal de St.Laurent. Ei bine, în această mînecă de apă, crapii foșnesc ca balaurii. Atunci cînd le arunci de mîncare, năvălesc unul peste altul – o imagine greu de digerat pentru cei născuți cu undița în mînă, mai ales că prinsul peștelui nu face parte din programul muzeului. Probabil că în meniul restaurantului sătesc să găsește crap la grătar, însă n-am intrat să verific.

lac podcrapi

 

 

Muzeul satului canadian oferă cam la fiecare una-două săptămîni activități cu diferite tematici. Probabil unul din cele mai vestite, și mai vizitate este Festivalul medieval. Acestacavaler 1 se decavaler 2sfășoară de obicei în prima jumătate a lunii iunie. Atunci toată lumea umblă îmbrăcată în haine medievale, la fiecare pas pot să dai cu nasul în vreun lord, iar distracția principală sunt turnirurile de cavaleri, în care luptători îmbrăcați în zale și armuri, călare pe bidivii rup sulițele de scuturile adversarilor în încercarea de a-i doborî.

cryslermemorialÎn afara teritoriului satului, dar parte a complexului muzeal, se află cîmpul de luptă de la ferma Crysler. Acum 200 de ani, mai bine zis în 1813, aici s-a dat o bătălie între trupele americane, care au încercat să invadeze coloniile britanice și un corp de armată englez, sprijinit de milițiile locale canadiene. Deși americanii au fost mai numeroși, bătălia a fost cîștigată de trupele imperiale, aceasta fiind o pagină de glorie din istoria Canadei. 20160618_162317_HDRAutoritățile provinciale au amenajat teritoriul, transformîndu-l în parc, aici fiecare avînd posibilitatea să iasă la picnic, să stea pe malul apei, să asculte liniștea din cimitirul eroilor, sau să întreprindă o mică excursie cu un mini tren. Acesta are două traseie, unui mai lung de aproape jumătate de oră și altul mai scurt de 10 minute. Respectiv și prețul biletelor diferă.

Advertisements
This entry was posted in General. Bookmark the permalink.