ȘESTIORKA

Pe vremea copilăriei mele, cine avea șestiorkă (Lada sau Jiguli model 2106) în sat avea același statut social ca unul cu Bugatti în centrul Manhattan-ului. Da, da, au fost așa vremuri :). Pe atunci, după căruță și cal cel mai răspîndit mijloc de transport era motocicleta Ural, apoi Moskvici 412, Volga – mașina brigadirilor, după care urma pervușka, și troika. Șestiorka era varianta mai scumpă pe care puteai să ți-o permiți după ce munceai vreo 2-3 ani la stroikă la Moscova, în schimb atunci cînd cineva își lua o astfel de mașină…ăsta era evenimentul anului, demn de gazeta raională.

20150801_170244În fine, de ce atîta întroducere? Am fost surprins acum doi ani să văd în ograda unui tip de pe strada unde locuiesc o Ladă 2106. De atunci am tot încercat să dau de el, dar unsuccesfull. De cîte ori am mers la ușa lui, nimeni nu ieșea, dar totuși cineva pleca dimineața cu Pontiac parcat în driveway și seara revenea acasă. Săptămîna trecută însă, am văzut o tanti care strîngea frunzele din fața casei. Arăta cam straniu, cu două căciuli trase peste urechi, deși era +10 grade, îmbrăcată într-un trenci lung.

Mi-a zis că mașina aparține lui mister Jacob. E cam bătrîn omul și nu mai aude, îmi zice blonda tipului, pentru ca să audă tre sa bați vreo jumate de oră în ușă că soneria e defectată. Lada is a very good car, spune femeia. Mr Jacob a adus-o acum 30 de ani din Rusia cu vaporul. A participat acolo la o conferință și înainte de a reveni a cumparat-o. Nu 20150801_170234mai știe cît a dat pe ea, cert e că după aia s-a plimbat mulți ani cu Lada prin Canada. Păi și acum de ce o mai ține? o întreb. Îi pare rău să o vîndă sau să o dea la fier vechi, răspunde tipa. Îi place atît de mult încît preferă să o știe alături tot timpul. Adică dacă îi fac o ofertă, o să mă refuze? continui eu. Yes, sir. Wow, zic, asta e tare. Parcă aș asista la Money can’t buy anything în varianta live. Totuși, revine femeia după cîteva secunde de gîndire, dacă vreai să o cumperi, vino la primăvară. Acum e toamnă, timpul îl face pe mr. Jacob mai pesimist și va declina orice ofertă de vînzare, la primăvara dimpotrivă va fi cu dispoziția schimbată, așa că vei avea mai multe șanse. Ok, îi spun eu, deși nu aveam nici cea mai mică intenție să cumpăr acest exponat.

Șestiorka arată acceptabil. Roțile sunt desumflate. E mîncată de rugină în partea jos, dar o rihtovkă bună ar readuce exteriorul la viață. Motorul merge super fine, mi-a zis tipa, în rest nu știe dacă sunt careva probleme tehnice. Interiorul din cîte am văzut arată binișor.

Așa că în caz că sunteți un fan al exponatelor muzeale pe patru roți, și locuiți undeva prin America de nord, atunci adresați-vă. La primăvară.

Advertisements
This entry was posted in General. Bookmark the permalink.