WASHINGTON DC. THERE AND BACK AGAIN (PARTEA 2)

DSC_0812Pentru a vedea și afla mai multe despre istoria orașului, dar și pentru a scurta din distanța parcursă am mers cu unul din autobusele pentru turiști, așa numitele Hop-on Hop-off buses. Astea circulă pe mai multe linii, iar dacă ai abonament poți urca în oricare din ele. Contează doar ca autobusul să aparțină companiei de la care ai procurat biletul.
Washington este orașul ambasadelor. O porțiune din Massachussets Avenue  chiar a și primit denumirea neoficială de Embassy Row. Acest nume s-a extins treptat asupra întregului cartier ce găzduiește majoritatea misiunilor diplomatice străine acreditate în capitala amerciană. La un colț de drum am zărit și tricolorul moldovenesc, decolororat de atîta soare, atîrnat la ușa unui building de vreo patru etaje. În jur – țipenie de om. Doar căteva mașini parcate în apropiere. Era și de așteptat, americanii serbau ziua muncii.
UDSC_0817na din puținele țări care își are ambasada situată în altă parte decît pe strada sus-menționată, este Canada. Nordicii au fost cîndva prezenți și ei pe Embassy Row, apoi și-au făcut un edificiu mamut între Capitoliu și Casa Albă, astfel încît acum frunza de arțar fîlfîe cu mîndrie printre stelele americane. Aceasta este de fapt unica misiune diplomatică situată pe traseul inaugural al președintelui american. Stuff-ul ei numără în jur de 300 de persoane.

La cîte muzeie sunt în Washington e nevoie de o perioadă mai lungă de timp să le vezi pe toate. Atunci cînd mergi cu cei mici esențial e să combini interesele, așa că am mers la muzeul aerospațial. Complexul găzduiește zeci de exemplare de aparate de zbor, începînd de la avionul creat de frații Wright, pînă la module și capsule aerospațiale, rachete cosmice, costume de scafandri, sateliți, etc., etc. Un interes aparte îl prezintă o mică rocă adusă din expedițiile de pe Lună de una din misiunile Apollo. Lumea face cozi să atincă minereul, exact ca musulmanii aflați în hajj la Mecca.

DSC_0894 DSC_0887 DSC_0895

O altă oprire am făcut-o la muzeul figurilor de ceară Madame Tussauds. Dacă vreți să-i vedeți pe toți președinții americani sub un singur acoperiș, atunci welcome! Pe lîngă ei au mai încăput și alte personalități din sport, show bizz, domeniul militar.

DSC_0970 DSC_0983 DSC_0962

Monumentul lui Lincoln l-am văzut pînă acum doar în filme. E impozant. De pe scările lui se vede ca în palmă Memorialul Washington. Oare unde am văzut imaginea asta? Hmmm…Yep, în „Forest Gump”.

DSC_1031DSC_1032DSC_1034

DSC_1039DSC_1037DSC_1050

Proteste și protestatari sunt peste tot. Pe ambele părți ale Casei Albe, în parcuri lumea își spune păsul împotriva politicilor federale, supravegheați îndeaproape de poliție. În unele locuri, potrivit ghizilor turistici, lumea protestează de aproape 20 de ani.

DSC_0936DSC_0785DSC_0783

Boschetarii sunt o prezență constantă nu doar în parcurile din down town, dar și în jurul unor edificii de genul Union Station, gara de tren care leagă capitala de alte orașe. Apropo, anul trecut această instituție a deservit peste cinci milioane de pasageri și a fost vizitată de … 40 de milioane de persoane.

DSC_1059DSC_0823DSC_0827

Ceea ce m-a surpins atît la Washington, cît și mai devreme la New York, este comerțul stradal. Gheretele mobile stau aproape la fiecare colț de stradă și propun de toate: fast food, apă, suvenire, haine, etc și nu contează că peste drum se află sediul vreunui minister.

DSC_0809DSC_1060DSC_1061

Probabil centrul de luare a deciziilor din Washington este cel mai bine păzit loc de pe pămînd, dar nu bag mîna în foc. Agenți secreți mișună peste tot, secundați DSC_0798de polițiști. În ultima seara, cînd mergeam să luăm mașina trebuia să traversăm un drum, la colț cu White House. În intersecție a oprit un grup de motocicliști, din ăia, cu motoare pentru curse. Ei bine, la verde au cotit pe bulevardul care merge în paralel cu gardul de la reședința prezidențială. Unul din ei, probabil cel mai tuff, DSC_1058a vrut să-și demonstreze abilitățile de rider, gonind doar pe roata din spate. Ajuns în fața locului unde stau de strajă polițiștii acesta a fost somat să se oprească, dar bine că nu. Super eroul a întors bolidul și a luat-o la fugă fiind urmărit de un echipaj al polițiștilor. Urletele sirenei s-au auzit încă mult timp după asta.

DSC_1012La general vorbind, Washington mi-a făcut o impresie bună. E un oraș curat, deși pe alocuri, unde DSC_0782se consemnează o prezență mărită de boschetari, gunoiul zace peste tot. Cred că nu e ultima noastră vizită pe aceste tărîmuri, mai ales că ne-a rămas încă atîtea de explorat.

Advertisements
This entry was posted in General. Bookmark the permalink.