1000 DE INSULE

DSC_0028Acolo unde lacul Ontario devine fluviul Saint Laurent, iar apele acestuia o iau încet la vale spre Oceanul Atlantic, se află un tărîm de poveste – regiunea celor 1000 de insule. De fapt denumirea e doar convențională. În realitate acest arhipelag numără 1864 de insule și insulițe cu suprafețe variind între cîțiva metri în diagonală și pînă la 100 de km2. Este o regiune de frontieră între Canada și SUA, iar linia de demarcare șerpuiește invizibil printre zonele de uscat împărțind teritoriul între cele două state. Ghizii locali spun că americanii au insule mai mari, dar mai puține la număr. Canadienii în schimb au un număr de insule mai mare, dar mai mici în dimensiuni. Inutil de spus că marea majoritate a acestora sunt populate. Mai bine zis se află în proprietate privată. Pentru un cetățean de rînd cu un salariu anual de pînă la 100.000 dolari o astfel de proprietate ar putea fi din domeniul viselor. Pentru cei cu conturi grase, în care zerourile sunt de la șase în sus, o locuință de vară pe o astfel de insulă e accesibilă. Poți impărți o insulă cu mai mulți vecini, sau poți avea o insulă doar a ta, toate astea depind, cum am spus, de grosimea portmoneului.

Dincolo de acest aspect regiunea celor 1000 de insule atrage turiștii ca muștele. Autobuse încărcate cu chinezi vin și se duc continuu. Nu e de mirare. Cînd zici Canada, îți închipui Niagara, iar cînd mergi la Niagara, e păcat să nu descoperi surprizele geologice de pe Saint Laurent. În regiunea celor 1000 de insule se află zeci de localități unde poți urca pe un vaporaș și pleca într-o călătorie de poveste. Varianta ideala este să te îmbarci chiar de acolo de unde începe acest teritoriu, ca timp de o oră, sau trei (în funcție de biletul luat) să te plimbi în voie printre insule. N-am știut de acest aspect, așa că am mers să ne îmbarcăm tocmai la Kingston. De acolo cu vaporul îți ia aproape o oră ca să ajungi la destinație, iar drumul e destul de plictisitor. Însă odată ajuns la țintă uiți de toate. Peisajele sunt foarte pitorești, iar căsuțele pitite în umbra copacilor dau o senzație de comfort și liniște sufletească. Milionarii întinși în șezlonguri flutură din mîini în semn de salut, or călătorii le răspund de pe punțile vaselor, gîndindu-se că ar vrea și ei probabil să petreacă vreodată vacanțele în acest stil. Punctul de atracție al călătoriei îl reprezintă castelul Boldt de pe insula Heart. Mai multe despre istoria lui puteți afla pe Wikipedia. Acesta se află pe teritoriu american așa că dacă vii de pe malul canadian și vrei să-l vizitezi la sigur ai nevoie de pașaport.

În marea lor majoritate insulele sunt împădurite. Zonele forestiere se întînd hăt pînă departe și asta nu întîmplător. Din 2002 această regiune a fost desemnată de UNESCO drept rezervație a biosferei. Pentru amatorii de pescuit acesta e locul unde dimensiunile capturi pot întrece imaginația. Acum cîțiva aici a fost prins un nisetru de aproape 100 de kile, acesta fiind un record pentru fluviul Saint Laurent, care încă nu a fost doborît.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.