QUEBECUL A ANUNȚAT NOILE REGLEMENTĂRI ÎN DOMENIUL IMIGRAȚIEI

quebecmapGuvernul provinciei Quebec a anuntat punerea in aplicare a noilor prevederi in domeniul imigratiei, ce vor intra in vigoare de la 1 august a.c. si vor fi valabile pina pe 31 martie 2014, dar cu posibilitatea prelungirii acestui termen. Noutatile vin sa modifice numarul anual de dosare acceptate spre procesare, sistemul de punctaj care se acorda pentru cunoasterea limbii franceze, dar si sa propuna celor care vor sa imigreze in Quebec o lista reinnoita de profesii necesare economiei provinciale.

Iata deciziile Cabinetul Marois:

In cazul programului “Muncitori calificati”, vor fi acceptate anul spre procesare 20.000 de dosare, iar aplicatiile sosite dupa atingerea acestui numar vor fi trimise inapoi. Totusi, Executivul a lasat citeva portite deschise, astfel incit un dosar receptionat dupa incheierea perioadei de aplicare va fi examinat doar daca:

a) cade sub incidenta programului de experienta quebecheza (“Programme de l’expérience québécoise”) – valabil pentru studenti si muncitorii straini temporari;

b) aplicantul are o oferta de munca de la un angajator din provincie;

c) ministerul federal al Imigrarii a instiintat aplicantul ca ii va examina cererea pentru obtinerea statutului de rezident permanent pe teritoriul canadian;

d) aplicantul are statut de rezident temporar si este eligibil sa obtina statut de rezident permanent.

Dosarele receptionate dupa 1 august vor fi procesate intr-o anumita ordine, prioritate avind candidatii care vor corespunde programului de experienta quebecheza. Dupa acestia urmeaza persoanele cu oferte valabile de munca, apoi cei care vor acumula puncte in baza noii liste de profesii. In final vor fi examinate cererile celorlaltor candidati care vor aplica in cadrul programului “Muncitori calificati”.

In ceea ce priveste cunoasterea limbii franceze, cresc exigentele prin ridicarea nivelului de la care se acorda puncte aplicantilor. Astfel, de la 1 august, nivelul intermediar-avansat va constitui pragul minim pe care trebuie sa-l atinga aplicantii pentru a li se atribui puncte. Pentru promovarea probei scrise, aplicantul principal va beneficia de 2 puncte.

Acelasi nivel intermediar-avansat se cere si persoanelor care depun dosarul in cadrul ”programului de experienta quebecheza”, fiind insa scutiti de teste cei care au facut studiile secundare sau post-secundare cel putin 3 ani in limba franceza.

 

De asemenea, de la 1 august se redeschide programul de imigrare pentru investitori. Astfel, ministerul de profil din Quebec este dispus sa ofere anual pina la 1.750 de certificate de selectie, acceptind spre examinare maximum 1.200 de cereri din fiecare tara. Dupa atingerea acestei cifre, toate dosarele vor fi expediate inapoi. Numarul maxim de solicitari nu va influenta aplicatiile acelor candidati care vor dovedi, prin certificate, cel putin un nivel intermediar-avansat de cunoastere al lb. franceze. Costul procesarii aplicatiilor in cadrul acestui program va fi de 10.000 $, suma ce acopera atit dosarul aplicantului principal, cit si pe cel al familiei sale.

De notat ca dosarele din cadrul programului de imigrare destinat investitorilor vor fi receptionate intre 1 si 16 august a.c., dupa aceasta data fiind acceptate spre examinare doar dosarele persoanelor care vor dovedi un nivel avansat de cunoastere al lb. franceze.

 

Pentru programul de imigrari destinat oamenilor de afaceri si lucratorilor autonomi, Guvernul provinciei Quebec a decis un numar maxim de 500 de solicitari pentru eliberarea certificatului de selectie. Si cererile parvenite dupa atingerea acestui numar vor fi returnate expeditorilor.

In cazul oamenilor de afaceri, nivelul intermediar-avansat de cunoastere a lb. franceze, atit la proba orala cit si la scris, devine pragul minim care poate contribui cu puncte la dosar. Cerinta de cunoastere a limbii se va aplica doar pentru aplicantul principal.

Si lucratorii autonomi vor trebui sa faca fata noilor cerinte lingvistice, numai ca acestea vor fi cerute si pentru aplicantul secundar, care va trebui sa dovedeasca un nivel intermediar-avansat de franceza vorbita.

Advertisements
This entry was posted in Immigration Canada - Imigrare în Canada. Bookmark the permalink.