DESPRE NOUL SISTEM DE IMIGRAȚIE ÎN CANADA

Anuntat de Ottawa in ultimele zile ale anului trecut, noul program federal de selectie a imigrantilor in Canada va fi lansat din mai 2013, urmind ca pina la sfirsitul anului 2014 guvernul federal sa finalizeze acest sistem prin care cei interesati sa vina in Canada sa isi poata “manifesta interesul”, dupa cum anunta autoritatile canadiene, inspirate de modelul aplicat cu succes de Australia si Noua Zeelanda.
Acest sistem de ”exprimare a interesului” (“Eoi”) va contine o ”urna” in care vor fi introdusi potentialii imigranti care, online, vor completa o serie de formulare si, la anumite rubrici, vor atasa fisiere cu informatii personale relevante procesului de selectie. De exemplu: nivelul de cunostinte lingvistice si testele promovate (franceza, engleza), institutiile de invatamint unde au obtinut diplomele etc.
Diferenta dintre actualul si viitorul sistem este ca in cel vechi aplicatiile erau tratate in ordinea depunerii dosarelor, nu exista o limita a aplicatiilor acceptate, astfel ca toate trebuiau procesate si analizate. Astfel s-a ajuns la o lista de mililoane de oameni, care asteapta si 8 ani sa le vina rindul la analiza dosarului. Ideea cu noul “Eal” grup este ca nu va mai exista o ordine intre aplicatii. Se va forma aceasta ”urna” in care se vor depune candidaturi de angajare, iar angajatorii -si probabil guvernele provinciale- vor avea acces si vor “extrage” persoanele pe care le considera competente in functie de informatiile postate de candidat. Acesta poate fi intervievat online sau printr-o agentie specializata si, daca rezultatele sint satisfacatoare, i se ofera angajarea. Potrivit Ministerului Imigratiei, in acest caz cererea va fi procesata de Ottawa extrem de rapid, in 2-3 luni.
Conform explicatiilor oferite de ministrul Jason Kenney, “in vechiul sistem candidatul facea o aplicatie, astepta chiar si 8 ani, daca este acceptat ajunge in Canada fara a avea un loc de munca, incepe procesul de echivalare a studiilor si de admitere in ordinul sau comitetul profesional, timp in care bate pe la diverse usi sa se angajeze. Dupa 3-4 ani isi ia licenta pentru a profesa in domeniul sau de competenta, intre timp a fost nevoit sa se angajeze ca sofer de taxi sau muncitor necalificat, devine frustrat, depresiv, familia sa se simte frustrata. Timp de mai multi ani se simte complet nefolosit sau folosit mult sub potentialul sau. Acesta este vechiul sistem, uzat, perimat, anacronic. Noul sistem pune in contact potentialii imigranti cu angajatorii, astfel incit atunci cind ajung in Canada, cei selectionati au deja un serviciu. Datele oficiale arata ca cei care vin in Canada cu un loc de munca deja rezervat cistiga de doua ori mai mult decit ceilalti. Dupa al treilea an, imigrantii care au venit cu o oferta de serviciu cistiga in medie 80.000 $/an, fata de 40.000 $/an, cit este venitul mediu al celor care au inceput sa isi caute de lucru dupa stabilirea in Canada. In plus fata de angajatori, Guvernul federal si cele provinciale pot selecta persoane din acea <> dupa propriile nevoi. De exemplu, la Ministerul Imigratiei s-ar putea rationa in felul urmator: avem nevoie de asistenti medicali sau exista o penurie de tehnnicieni in informatica, asa ca vom lua cele mai bune candidaturi din <> pentru a selecta imigrantii in functie de necesitati. Este un sistem mult mai flexibil, care functioneaza foarte bine in Australia si Noua Zeelanda. Quebec poate alege sa participe la acest sistem de selectie, ramine la alegerea guvernului provincial daca o va face sau nu”.

ARTICOL DE RAZVAN DUPLEAC, PRELUAT DIN ZIARUL ”ZIGZAG ROMÂN-CANADIAN”.

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.