CÎT SE IA PENTRU O MEDALIE DE AUR LA JOCURILE OLIMPICE?

Medalia de bronz a Cristinei Iovu valorează, potrivit oficialilor de la Chișinău, nici mai mult, nici mai puțin – 70 de mii de euro și un apartament cu două odăi. Dacă vreun sportiv moldovean va aduce aurul, atunci acesta va încasa 100 de mii de euro și un apartament cu patru odăi. Așa e politica. Avem sportul la pămînt în care se investește extrem de puțin. În schimb la capitolul remunerare oficialii o fac pe generoșii. Dă mă rog, nu din buzunarul lor dau banii. De fapt nu despre asta am vrut să scriu. Am dat un search pe net să văd care sunt sumele promise pentru aurul olimpic obținut de sportivii din alte țări. O parte din informații sunt neoficiale or, cît nu am căutat confirmarea unor cifre nu am găsit-o. De exemplu, la capitolul informații incerte aș trece promisiunea guvernului georgian de a recompensa o medalie de aur cu circa 1,2 mln de dolari SUA și cea a guvernului azer de a răsplăti un campion olimpic cu 510 mii de dolari. Dacă pe azeri, cu petrodolarii lor, îi cred capabili de așa ceva, în privința georgienilor am dubii.
România va recompensa aurul olimpic cu 100 mii de euro. Ucraina – cu 85 mii de dolari. Mai generoși sunt rușii care vor premia campionii cu 130 mii de dolari. China – una din favoritele principale la cîștigarea Jocurilor, a decis că ofere atleților care se vor clasa pe primul loc – 51 mii de dolari. Spre comparație, SUA nu și-au schimbat politica de premiere de acum 18 ani și vor transfera în conturile campionilor cîte 25 mii de dolari. Alte state vor oferi premii după cum urmează:
Singapore – $700 mii
Filipine- $341 mii
Malaezia – $307 mii
La malaezi chestia e deocheată. Ei deocamdată nu au nici o medalie de aur în istoria participării lor la Jocurile Olimpice. Astfel în afara recompensei oferite de guvern, un proprietar al unei mine aurifere a promis celui care va aduce prima medalie olimpică de aur din istoria țării, un lingou de aur în valoare de circa 600 mii de dolari. Un fel de bonus…substanțial.
Thailanda – $300 mii
Emiratele Arabe Unite – $270 mii
Kazakhstan – $250 mii
Germania, locomotiva economică a UE, va răsplăti campionii olimpici cu cîte 18 mii de euro. Suedia și Norvegia procedeză și mai cool. Guvernele acestor țări nu oferă vreo recompensă pentru medaliații olimpici, în schimb numele acestora e atribuit străzilor, lacurilor, fiordurilor, etc. În Corea de Nord oficial se cunoaște că pentru o medalie olimpică se oferă o diplomă guvernamentală. Probabil la astea se mai adaugă vreun sac, poate doi de orez.
În general, în occident e primit ca pentru un succes olimpic sportivii să fie remunerați cu mai puțini bani, decît în restul statelor. Asta pentru că aici funcționează un sistem generos de sponsorizare al atleților din partea antreprenorilor. În plus sportivii fac bani buni din publicitate. Poate că și pe plaiurile mioritice ar trebui să se introducă o astfel de abordare a lucrurilor?

Advertisements
This entry was posted in Sport and tagged , , . Bookmark the permalink.