MOLDOVENII PE CALE DE DISPARIȚIE?

În timp ce populația lumii crește în ritm amețitor, populația Moldovei dintre Prut și Nistru scade…încet dar sigur. Satele cu unul, doi sau trei locuitori nu mai miră pe nimeni. Nici cătunele pustii, părăsite de oameni nu mai prezintă interes pentru știriști decît de ziua mondială a populației. Fantomele trecutului din care se vor auzi voci de bărbați și femei, răsete de copii, hărmălaia făcută de animale în ocol, vor bîntui încă mult timp printre dealurile basarabene. Chiar și în satul meu de baștină, îmi zic părinții, străzile altă dată luminate toată noaptea și pline de zgomot, au ajuns acum pustii și întunecate. Cei care nu se iau cu băutura pleacă în centrele raionale, la Bălți sau Chișinău, iar de acolo „la Europa” sau „la Rusia”. E trist, dar ăsta e rezultatul degradării satului moldovenesc în statul moldovenesc. Bănuiesc că se va ajunge în situația cînd marea majoritate a localităților rurale va fi locuită de moșieri și de argații lucrătorii acestora. Criza demografica e pe față. În patru decenii, populația R.Moldova va descrește cu un milion de persoane. Despre asta vorbesc demografii, care urmăresc fenomenul de ceva vreme. Pentru o așa țărișoară de mică ar fi o pierdere enormă, doar dacă nu deschidem porțile pentru africani și asiatici. Paradoxal, însă scăderea numărului populației e caracteristică statelor dezvoltate și dimpotrivă țările din lumea a treia mențin ritmuri înalte de creștere ale acesteia. Canada, de exemplu, are un trend pozitiv, Asta doar pentru că anual „importă” circa 250 de mii de persoane de pe între globul. Fără asta tendința s-ar inversa in scurt timp. Chiar și așa vîrsta medie a populației e destul de înaintată, or asta pune pe umerii actualei generații grija pentru un număr mare de bătrîni.

Ieri secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a adresat un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Populației. A vorbit laconic despre probleme și a încheiat cu o invitație urgentă de a schimba lucrurile la nivel global. De fapt aceste schimbări, poate mai bine zis experimente, au loc de mai mult timp. Acum doi sau trei ani Bill Gates, sinonim cu cel mai bogat om de pe planetă, sugera ca statele dezvoltate să ajute pe cele în curs de dezvoltare să atingă un nivel economic mai ridicat. Potrivit miliardarului american, asta ar duce la crearea unor politici educaționale mai eficiente, în țările respective și, respectiv la stabilizarea numărului populației la nivel global. Pe de altă parte, același Bill Gates a fost acuzat voalat de guvernele Filipinez și Nigerian că ar fi stat în spatele campaniilor ONU de vaccinare a populației împotriva unor maladii infecțioase, caracteristice zonelor tropicale, dar care în consecință au dus la sterilizarea a milioane de femei. Adevărul e că Gates și soția acestuia dirijează destinele unei fundații care finanțează la greu multe programe pro-abort, și asta mai ales în statele sărace.

Eu cred că educația este salvarea noastră, a omenirii am în vedere. Am citit recent o carte, “At the edge” scrisă de Ann Dale, profesoară la o universitate din British Columbia. Ea a prezentat un raport al Băncii Mondiale asupra chestiunii respective. Concluzia a fost următoarea: „Dacă în ultimii 30 de ani femeile din întreaga lume ar fi avut acces egal cu bărbații la educație, în prezent nu am fi vorbit despre creșterea globală a populației”! Discriminarea femeilor continuă mai mult sau mai puțin în întreaga lume. Or asta e un impediment serios pentru a ne opri acum, cît nu e tîrziu. Planeta nu poate susține un număr infinit de oameni, iar noi suntem de ani buni în conflict cu ea.

În loc de concluzie, priviți un documentar, dacă aveți timp și înțelegeți engleza, o să vedeți multe chestii demne de atenție.

Who’s Counting? Marilyn Waring on Sex, Lies and Global Economics

Advertisements
This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.