“PRIETENIA” DINTRE CHIȘINĂU ȘI BUCUREȘTI

“Prietenia” dintre Chișinău și București poate lăsa România în afara spațiului Shengen. Trebuie să recunoaștem că traficul ilicit de țigări a devenit o afacere atît de profitabilă încît eventualele riscuri nu mai sperie decît pe cei neinițiați în tainele meseriei. Care cu luntrea, care cu rutiera (microbus de rută), care cu trenul, avionul sau chiar cu mașina și pașaport diplomatic, uite așa își duc moldovenii marfa peste Prut. Nu au basarabenii de ce să le fie rușine. Țigările moldovenești sunt întrebate mai ales de cetățenii români cu venituri medii și mici. Asta o înțeleg pînă și vameșii moldoveni, profesionalismul cărora sau nu există ori se măsoară în adaosul neimpozabil la salariu, oferit cu multă generozitate de contrabandiști. Probabil prin aceasta se explică faptul că 18 mii de pachete de țăgări pot trece nestingherit frontiera de stat a R.Moldova, fără careva accize, etc., și descoperite în mod neașteptat de inspectorii români. Nu zic că nu există uscături și printre vameșii din România, a se vedea informațiile cu privire la arestul mai multor paznici ai frontierei comunitare, dar totuși aceștia, nu știu din ce motive, descoperă mult mai multe cazuri de contrabandă decît colegii lor de peste Prut. Un comunicat al ministerului de interne de la București menționa pe final de noiembrie 2010 că inspectorii de frontieră au sechestrat pe parcursul anului trecut 19 MILIOANE de pachete de țigări, provenite din R.Moldova. E o cifră record. Sunt sigur că o cantitate cel puțin egală de produse din industria tutunului a reușit să treacă bine merci granița și să fie comercializată.

Europa, chiar dacă e considerată o bătrînică pensionată, nu e nici oarbă nici naivă. Pentru Franța și Germania, care au uitat ce înseamnă frontieră comună cu un stat extra-comunitar, e simplu să pună veto pe decizia de aderare a României la Shengen. Însă ele au dreptate. Partea asta de frontieră a UE de departe nu e securizată așa cum și-ar fi dorit Bruxelul. România e obligată să facă acest lucru, dar succesul lui depinde și de implicarea R.Moldova. Intuiesc că cele două părți au abordat tema contrabandei la frontieră în repetate rînduri. Atîta doar că numărul mare de cazuri de trafic ilicit de țigări descoperit în ultimul timp mă face să gîndesc că la Chișinău această afacere a devenit “de stat”. Evit să polemizez la tema trecutului actualului premier moldovean. Știu doar că din contrabanda cu țigări se pot cîștiga sume mari, cu care ulterior se pot sponsoriza campanii electorale.

Pînă una alta pe “sticlă” se vor perinda în continuare politicieni și analiști care se vor da cu părerea la subiect, iar “Prietenia” dintre Chișinău și București va continua…să circule cu țigări de contrabanda în podul toaletelor.

 

 

Advertisements
This entry was posted in General and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to “PRIETENIA” DINTRE CHIȘINĂU ȘI BUCUREȘTI

  1. benefis says:

    Mai Valera, da limitat mai esti in unele ce tin de impozite la tigari. Afla ca tigarile sunt cumparate pe bani si RM in general nu pierde nimic, 0 lei. Pierde doar cetateanul care este prins si imaginea tarii in general. Ai luat/o razna si cu cantitatea totala de tigari capturata in Rom. Sa vezi ca mai bine de jumatate sunt din Ucraina si alte tari.
    Fenomenul va persista atata timp cat justitia noastra va da din urechi. daca pentru un cartus de tigari ascuns si prins in Moldova nu se aplica nici o sanctiune,decat pentru nedeclarare,iar daca le declara legea le permite scoaterea, atunci in Rom pentru aceasta cantitate confisca si masina. Da poate pentru a stopa flagelul cei de la Vamile mold si Ro au o in’elegere. Mai vezi si http://www.customs.gov.md sau ultimul material din http://www.zdg.md si vezi cum un neghiob de sofer a incasat 10 miilei Md pentru o contrabanda. Nici macar autocamionul nu a fost confiscat. Asa ca nu da vina pe vamesi, sunt poate cei mai muncitori si chinuiti oameni, hartuiti de tentative de contrabanda, de voi, acei cu Bloguri, ziarist neconsacrati si nu vedeti de fapt unde este paiu si unde barna.

  2. Mai benefis, ai vazut undeva in textul de mai sus ceva legat de impozite la tigari? Eu – nu. Probabil, ai incurcat blogul. Ca nu pierde Moldova nimic inafara de imagine – e la fel de clar. Nimeni nici nu s-a atins de tema respectiva. Tu de unde ai sarit asa intepat? Poate stii tu mai bine cum se trece nestingherit vama moldoveneasca cu 18 mii de pachete de tigari care se descopera apoi in Romania? Cum se face ca “cei mai muncitori si chinuiti oameni, hartuiti de tentative de contrabanda, de noi … ziaristi neconsacrati” activeaza in unele situatii atat de neprofesionist? Hazliu mai esti, bre.

  3. Pingback: Andra- Prietenie adevarata : Cars Blog | Everything You should Know about Cars

Comments are closed.