DUBLĂ DE AUR PENTRU FAMILIA ELMIREI SCRIPCENCO

O situație neobișnuită s-a creat în cadrul Campionatului Franței la șah. Învingători au devenit … soțul și soția. Este vorba despre Laurent Fressinet și Elmira Scripcenco. Competiția s-a desfășurat în perioada 9-21 august, la Belfort. În timp ce campionul a înregistrat 6 victorii și 5 remize, Scripcenco a obținut 5 victorii și tot atîtea rezultate de egalitate. Pentru Fressinet acesta este primul titlu național din cariera sa, Elmira a devenit campioană a Franței pentru a patra oară. Anterior ea a câștigat edițiile din 2004, 2005 și 2006.

Elmira Scripcenco este originară din R.Moldova. În 1992 a devenit campioană mondială la juniori (Under 16), iar în 2001 a cucerit titlul suprem în cadrul Campionatului European de Șah. Din 1997 descendenta familiei Scripcenco s-a schimbat cu traiul în Franța, unde s-a căsătorit cu Joel Lautier, nume respectat în lumea sportului minții. Căsnicia lor nu a durat decît 6 ani. A urmat divorțul, iar peste o perioadă Elmira și-a găsit o nouă dragoste – Laurent Fressinet, care a devenit soțul ei. Împreună au o fiică.

De ceva vreme șahista moldo-franceză are o nouă pasiune – pokerul. Ea a participar chiar și la unele turneie respectabile. Anul trecut, de exemplu, a terminat pe poziția a șaptea în World Series of Poker No Limit Hold’em Tournament. Câștigul ei a constituit 78 mii 664 dolari.

“Dublele de aur”, de genul celei reușite de Elmira și Laurent, se întâmplă extrem de rar în lumea șahului. Anterior o asemenea performanță a fost reușită în 2008, când Bartosz și Monika Socko au devenit campioni ai Poloniei și în  1994 când Praveen și Bhagyashree Thipsay au cucerit titlul la masculin, respectiv feminin, în India.

Advertisements
This entry was posted in Sport and tagged , , , , . Bookmark the permalink.