VOI, CEI CARE SUFERIȚI, NU VĂ ABȚINEȚI SĂ VORBIȚI!

“Nu suferiți în tăcere, vorbiți! A cere o mână de ajutor nu înseamnă să dai dovadă de slăbiciune, dimpotrivă, e un semn că sunteți în continuare puternici! Țara are nevoie de voi și ea vă va ajuta să vă puneți pe picioare!” Acesta a fost mesajul președintelui american Barack Obama pentru veteranii care au revenit invalizi acasă din misiunile avute în Irak sau Afganistan. Șeful de la Casa Albă a promis că foștii militari vor avea acces la o gamă mai largă de servicii și preparate medicale, înclusiv asistență psihologică.  “Nu ne vom permite să spunem că suntem mulțumiți de situația veteranilor pînă când fiecare din cei care au luptat pentru SUA nu va avea o casă pe pămînt american”! Acesta este un alt mesaj luat din discursul lui Barack Obama, susținut azi, 2 august în Atlanta (Georgia) în fața a peste 2500 de foști militari, marea majoritate în scaune cu rotile.

În aceiași ordine de idei, președintele american a anunțat sfîrșitul războiului din Irak. De la finele lunii curente în acest stat oriental urmează să rămână circa 50 de mii de soldați americani. Misiunea lor – să instruiască trupele irakiene și să protejeze obiectivele economice și diplomatice ale SUA. Pe de altă parte, americanii vor trebui să găsească o soluție pentru Afganistan, în contextul în care aliații din NATO s-au plictisit  să lupte cu fantomele talibane. Ieri olandezii au anunțat că își retrag contingentul acasa. Din 2011 și Canada își va încheia misiunea. Casa Albă face presiuni asupra Guvernului Harper ca acesta să prelungească  termenul de aflare al militarilor canadieni în provinciile afgane, însă deocamdată nu s-a ajuns la consens…

Atunci cînd am citit știrile, publicate de mai multe agenții de presă, ce țin de discursul lui Barack Obama, instantaneu mi s-a creat o paralelă între ei (americanii) și cei din R.Moldova. Există diferențe în abordarea problemelor veteranilor de război? Există. De la acordarea îndemnizațiilor sau pensiilor de invaliditate pînă la suportul (inexistent în Moldova) la achiziționarea unei locuințe. De fapt știri cu și despre participanții la conflictul armat de pe Nistru (dacă nu mă greșesc, în RM ei nici nu au statut de veteran de război) apar frecvent în mass media basarabeană. Ce face statul moldovenesc pentru a-i proteja? La sigur NU mare lucru. Veșnica problemă – lipsa banilor. De 20 de ani se invocă aceiași scuză, fără speranță la soluționare pînă nu atingem PIB-ul Luxemburgului.

În epoca lui Vladimir Nicolaici s-a procedat șmecherește. S-a mers pe latura dezbinării foștilor combatanți. Astfel s-a ajuns la un grup mai apropiat puterii, altul- mai îndepărtat. Unii aveau voie la TVM fără probleme, alții – doar la ocazii speciale. Oare au meritat acești oameni o astfel atitudine din partea statului, pe care l-au apărat din primele zile de independență?

Poate că mesajul lui Obama pentru veteranii de război americani ar putea fi și un apel pentru foștii combatanți moldoveni, care au luptat la Cocieri, Coșnița, Malovata, Tighina, etc. Atâta doar că pentru a se face auziți vor avea nevoie să aducă niște mega boxe. Altfel pereții Guvernului sunt izolați suficient de bine, pentru a nu permite sunetelor din stradă să pătrund în interior.

Și încă ceva. Nu se cuvine unui șef de stat, chiar dacă acesta asigură interimatul, să facă glume proaste la adresa forțelor armate ale țării pe care o conduce. Mă refer la exprimarea lui Ghimpu, cum că militarii moldoveni ar putea leșina mărșăluind pe Piața Roșie. A fost un episod în preajma zilei de 9 mai și a paradei de la Moscova. Nu vreau să polemizez la tema dacă trebuia sau nu să participăm la acel eveniment. Faza e, că atunci cînd spui asemenea cuvinte faci de rușine întreaga armată, cît de amărîtă n-ar fi ea. Să nu uităm că aceasta s-a născut în luptele contra armatei a 14, or să nu dăm cu piciorul în prezent, pentru că dezonorăm trecutul.

Advertisements
This entry was posted in General, Politic and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.