MITROPOLITUL MILIONAR

photo: Radio Europa Liberă

Acum cîteva zile portalul informațional “Ava.md” l-a plasat pe ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove în Top 10 cei mai bogați și influienți moldoveni. Șeful bisericii ortodoxe din spațiul pruto-nistrean l-a depășit în clasament chiar și pe Oleg Voronin, despre care se spune că ar fi acumulat în umbra celui mai patriot președinte al RM o avere impresionantă, de circa 1 mlrd de euro. Mă rog, e atît de neverosimil încât ar putea fi adevărat.Prezența unui reprezentant atît de important al clerului în rating-ul bogaților ne face să privim cu alți ochi ceea ce se numește biserica ortodoxă din Moldova. De fapt e bine știut, biserica din totdeauna a reprezentat o afacere prosperă, mai ales că venitul obținut de aceasta nu se impozitează. Asta transformă instituția care face legătura între noi și Dumnezeu într-un fel de bancă, pe care n-o poate falimenta o criză de genul celei prin care a trecut economia mondială. Comerțul cu piese de cult, literatură, apă sfîntă, etc. plus tarifele la servicii (cununei, botez, înmormîntare) aduc în haznaua mitropoliei (presupun că) milioane de lei lunar.  Or pentru a gestiona eficient acest flux de bani, nu strică să ai cunoștințe temeinice în economie. Nu cred că Înalt Prea Sfințitul e mai înstărit ca familia Voronin, însă acesta are acces la niște fonduri, care i-ar face mult prea invidioși pe ultimii.
Pe vremea cînd eram în Chișinău am auzit multă lume vorbind de faptul că pentru a obține o parohie preoții tre să achite o taxă anumită, care varia de la cîteva sute la cîteva mii de dolari. Totul depinde de localitate. Un sistem asemănător a existat la vamă și poliția rutieră, nu știu dacă mai e valabilă chestia asta acum. Este ca o investiție în afaceri, astfel încât banii poți să ți-i recuperezi în cîțiva ani.
Acum se pare că boșii de la mitropolia Moldovei, în frunte cu ÎPS Vladimir, vor să se lanseze în politică. Ideia cu introducerea religiei ca obiect de studiu în școli nu are șanse să prindă la electorat, susțin analiștii, pe de altă parte rezultatele ultimului Barometru arată că peste 76% din populația țării consideră necesară predarea religiei în instituțiile de învățămînt preuniversitar. Mitropolitul e conștient de faptul că are o oarecare “greutate” în societate. De asta a și încercat să-l “lipească” pe Valeriu Pasat de sutana sa, de asta cochetează cu Smirnov, probabil crezînd că  reunificarea celor două maluri ale Nistrului se va produce mai întâi pe dimensiunea spirituală.
Biserica este instituția care se bucură de cea mai multă încredere din partea cetățenilor, potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice. Asta atât timp cît nu s-a implicat în politică, cred eu. Se va schimba situația dacă la alegerile viitoare mitropolia Moldovei va susține un partid politic, formațiunea lui Pasat mai bine zis? Sunt curios să aflu cam pe ce loc s-ar poziționa ÎPS Vladimir în topul personalităților politice, în cadrul sondajului realizat de Institutul de Politici Publice.

Advertisements
This entry was posted in General, Politic. Bookmark the permalink.

13 Responses to MITROPOLITUL MILIONAR

 1. Ion Cojocaru says:

  De unde are IPS bani?
  1.De la regimul Voronin.
  2.De la numirea parohilor,decoratii.
  Venitul-net de la realizarea icoanelor,luminarilor ect.
  3.De la realizarea ajutoarelor umanitare venite din strainatate,inclusiv cele reexpediate mai departe dupa hotarele RM.Cu vre-o 8 ni in urma au fost primite un ajutor material din Columbia(utilaj chimic).Apoi a fost duse in Rusia ca mai apoi sa fie extrase substantele norcotice.In Rusia a fost un scandal de proportii.
  Legalizarea banilor murdari atit a persoanelor fizice,cit si a bancilor,inclusiv din Transnistria.
  Nu pun mina in foc,dar dupa mine averea lui constituie intre 500 si 800 mln dolari.
  P.S.Pe la inceputul anului 1992 ca sa se inregistreze sectele(inclusiv totalitare)Ministerul cultelor,trebuia si avizul Mitropoliei.Fiecare secta costa 1-10 mln dolari.
  Toate afacerile pina in 2000 erau sub controlul contabilei Tatiana,care a decedat dupa o betie un a fost mai multe fete bisericesti in frunte ce Vladimir.
  Si inca ceva.Intre Vladimir si Pasat in afara de serviciu(Cantarean este colonel KGB)ii leaga relatiile homosexuale.Este o vericala care trebuie de studiat.In aceasta banda cindva faceau parte,Vulpe,Iustinian,Persoane di PG,MI,ME Min.Apararii. Copii erau pusi la dispozitie de Pasat pe cind era M.Apararii.

 2. Dragă Valeriu, nu știu ce tea făcut să scrii cele de mai sus! Însă sunt absolut conștient și cred că și dumneata ești destul de matur, ca să înțelegi, că textul dumitale se bazează pe cele ”auzite de la babe”! Nu știu dacă măcar vreodată, Dumneata ai încercat să gândești, că cele scrise mai sus, fiind niște lucruri ireale, aduc un prejudiciu moral și spiritual Bisericii lui Hristos. Și nu e bine deloc! Sunt preot și țin să vă comunic următoarele. Nu am plătit nici un ban, nici pentru a deveni preot, nici pentru faptul că am fost trimis în parohie și nici pentru decorațiile pe care le-am primit. Un al doilea lucru, pe care dumneata trebuie să-l știi: Mitropolitului nu-i ajunge nimic din banii de pe botezuri, cununii, înmormântări, etc. Fiecare parohie, achită o taxă, nu lunară, ci trimestrială, față de mitropolie. De fapt, e o datorie a fiecărui preot, stabilită prin Canoanele Bisericii Ortodoxe, ca să poarte grijă mai marelui său! Sunt doar câteva puncte, în care ați dat greș și dacă am sta să le analizăm, am afla mai multe! Te invit frate să meditezi la ceea ce semeni, pentru că dacă o să semeni dragoste, dragoste o să culegi, dacă semeni ciulini… De exemplu, intrând pe forumul de pe Unimedia, o să înțelegi, ce ai semănat de astă dată!
  Cu iertare frate! Nu cu răutate am spus cele de mai sus! Pur și simplu, te îndemn să nu fii și dumneata ”babă”, bună de dus bârfele!
  Toată stima și respectul

  • Dle pr.Iulian Rață,
   Vă mulțumesc pentru comentariul lăsat pe acest modest blog. Sunt sigur că Dvs. faceți parte din categoria preoților care au ales să slujească pe Domnul și nu banul. Dar nu cele scrise de mine aduc prejudiciu bisericii. Am evitat să scriu unele lucruri pe care le-am văzut cu ochii mei și care nu fac deloc cinste clerului, așa cum ar fi preoți beți că abia se țineau pe picioare, sau injurături ca la gura cortului ieșite tot din gura lor. Exemplul cu locul cumpărat la parohie mi l-a spus un fiu pe preot. Mi-a spus și cât costă, și cui i-a fost achitată suma, dar nu contează…Eu am atins doar vîrful unui aisberg, pentru că neregulile din interiorul bisericii rămân la latitudinea voastră să le aduceți în atenția publicului, sau să le ascundeți.
   Iar implicarea mitropoliei în susținerea unui personaj politic…nu mai face de comentat. Dumnezeu ne-a dat posibilitatea de a alege. Or asta reprezintă dragostea lui față de noi. Și-atunci cînd încerci să introduci ceva, gen studierea obligatorie a religiei în școli, scuze, dar nu se cîștigă prin asta dragostea față de Domnul, și nu prin asta va deveni lumea mai curată sufletește.
   Cum mult respect,
   Valeriu Ciobanu

 3. Domnule Valeriu, un teolog a Bisericii Ortodoxe, părintele Andrei Curaev, spunea: ”Din păcate, și astăzi, după atâtea secole, fiecare al 12-lea preot este un Iudă. Bucură că numărul lor este constant și nu este în creștere!” Într-adevăr, oi rătăcite sunt și în rândul clerului, precum au fost și în rândul apostolilor. Nu e nimic de mirare și dacă luăm în considerație învățătura Sfintei Scripturi, care ne spune că timpurile sunt aproape de sfârșit, ne convingem că toate acestea trebuie să fie. Dar alta vreau să vă întreb domnule Valeriu. Care este deosebirea dintre Dvs. și ei? Ori ei o ponegresc, ori Dvs. Și atunci, cu ce sunteți mai bun ca ei? Ori fiecare dintre noi trebuie să facă cele bune ale conștiinței, asta desigur, dacă dorim să schimbăm lumea spre bine. În privința politicii. (Personal sunt împotriva acestui gest făcut de Mitropolit) dar: Judecați-l nu doar pe Mitropolitul Vladimir, ci și pe toți Mitropoliții Moldovei, de dincolo de Prut care participau la toate adunările boierești și care de obicei, în timpurile istorice era al doilea om în stat. Pe ei tot trebuie să-i judecăm. Numai că nu ne permite conștiința, pentru că pe mulți din ei, Biserica ia ridicat în rândul sfinților, iar istoria se mândrește cu niște astfel de bravi bărbați, care au fost parte a istoriei noastre. Așadar, mă repet, pe ei nu ne lasă conștiința să-i judecăm. Și nu-mi spuneți că timpurile s-au schimbat. Nu sa schimbat nimic, după vorba lui Eminescu: ”Totu-i vechi și nou e totul”! Și când vorbim de religie în școli, vă îndemn să nu uitați, unde a învățat buchiile Creangă al nostru și de pe ce cărți a învățat. Nu ne e rușine să citim amintirile din copilărie, nu-i așa? De ce dar ne-ar fi rușine ca copiii noștri să se mângâie de mici cu cuvântul lui Dumnezeu și cu înțelepciunea Sfintei Scripturi? În fine! Vă las să meditați singur! Mai am încă o singură întrebare! Răspunsul puteți să nu mi-l dați mie, ci pentru Dvs! Chiar nu vă mustră conștiința pentru un așa articol? Sau dacă scriu toți, eu de ce să nu scriu! În fine, cu iertare frate! Crede-mă, nici cu un rău, ci cu durere în suflet pentru Biserica lui Hristos care suntem fiecare dintre noi, mădulare ale Ei.
  Preot Iulian Rață

 4. Dle Preot Iulian Rață,
  Nu stă bine unui mirean să se compare cu un reprezentant al clerului, chiar dacă ultimul este o “oaie rătăcită”. Astfel încît dacă sunt eu mai bun ca ei, sau ei mai buni ca mine, rămâne la discreția Dvs. să vedeți. Cert e că urmând logica gandurilor Dvs. ar trebui să închidem ochii la toate lucrurile cu iz negativ, pentru că asta ne-ar cere conștiința, doar ca să păstrăm aparența unui BINE colectiv. Dar aceasta la sigur nu va schimba lucrurile într-o direcție pozitivă.
  Ați utilizat cuvântul “ponegrit”, deși eu am scris despre lucruri pe care lumea le știe. Chiar dacă am greșit termenul în care parohiile livrează dijma la mitropolie, schimbă asta esența problemei?
  E adevarat că Moldova medievală a avut mitropoliți destoinici, înălțați ulterior în rang de sfinți. Nu am idee câți sfinți are Biserica Ortodoxă. Probabil tare mulți, dacă și Ștefan cel Mare, care “deseori pe la ospețe vărsa sânge nevinovat”, a fost canonizat, atunci asta vorbește de o evoluție în sânul bisericii. Multe s-au schimbat de la Isus Hristos încoace, nu-i așa? Eu sunt adeptul teoriei că lucrurile într-adevăr evoluează. Ne schimbăm noi și lucrurile din jurul nostru. Știți prea bine că nu putem să intrăm de două ori în apa aceluiași râu, chiar dacă aparent râul e același. Ion Creangă învăța elevii cu buchii coapte în cuptor. Azi elevii merg la școală cu laptop-ul în geantă. Pe vremea lui Ion Creangă lumea era mare. Acum aceasta a devenit atît de mică încît două persoane ca mine și Dvs pot conversa rapid, deși se află pe continente diferite.
  De ce nu sunt de acord cu predarea OBLIGATORIE a religiei în școli? Pentru că niciodată nu știi peste ce “oaie rătăcită” poți să dai. Ce i-ar putea învăța pe copii preoții de genul celor care au atacat în decembrie trecut simbolul religios al evreilor din Parcul Central al capitalei? Sau preoții care au stat în spatele “credincioșilor” care au atacat cu ouă, în ianuarie 2007, redacția ziarului Timpul? Or noi vrem să cultivăm dragoste față de toți apropiații noștri și toleranță față de tot ce reprezintă o altă cultură sau alt punct de vedere, nu-i așa?
  Iar la încheiere vreau să vă asigur că nu fac parte din turmă. Urmăresc regulat fluxul de știri din Moldova și scriu la teme pe care le aleg aleatoriu. Nu mă mustră conștiința de cele scrise mai sus și voi continua să scriu despre tot ce văd, aud, simt și gândesc.
  Cu o deosebită considerațiune și respect,
  Valeriu Ciobanu

 5. Știți, Domnule Valeriu, nu neg faptul că și mie mi-a displăcut reacția unor clerici din rândul nostru la menora evreiască! Dar știți, cu doar 2 sau 3 seri înainte de incidentul dat, în Ierusalim, evreii radicali au făcut niște inscripții injurioase pe pereții Misiunii Ruse a Bisericii Ortodoxe, atât la adresa lui Hristos, cât și la cea a Ortodoxiei. Doar că despre aceasta presa nici un cuvânt nu a suflat. Sau poate că evreilor li se poate. Ei, își pot permite un astfel de gest. Dacă însă așa ceva au făcut ortodocșii, știți ce zic – hai să-i ardem pe rug!!! Vedeți Dvs., ortodocșii nu au dreptul să greșească! Chiar și Sf. Apostol Petru a greșit, însă ortodocșii, nu-și pot permite așa ceva! Mai departe. Chiar credeți, că și cea mai ”rătăcită oaie” a Bisericii Ortodoxe poate să-i învețe ceva de rău pe copii Valeriu? Tu chiar crezi că vre-un preot ortodox va putea să iasă înaintea copiilor și să le spună mergeți de fumați, de loviți în părinți, de furați? Tu chiar crezi lucrul ăsta?
  Că lucrurile s-au schimbat… poate! Dar spre bine? A crescut cumva morala societății? Din păcate, nu cred. Am decăzut moral? Din plin! Și nu cred, că unicul minus pe care îl are societatea noastră este milionul Mitropolitului! Nu cred că ăsta e unicul și cel mai grav măr al discordiei din societatea basarabeană! Mai precis, nici nu e!
  Cu multă stimă și respect, în căutarea mântuirii noastre a tuturor, Preot Iulian Rață

 6. Și încă odată de la Eminescu: ”Totu-i nou și vechi e totul…”

 7. Imi place să discut cu oameni inteligenți, care știu să păstreze tactul și respectul și care nu se aruncă se te tutuiască la prima ocazie. Sunt sigur că Dvs, faceți parte din categoria lor.
  “SAU POATE EVREILOR LI SE POATE”, am selectat special propoziția respectivă pentru că intenționat sau nu ați omis finalul interogativ, de genul “IAR NOUĂ NU?”.
  Oare creștinismul ne învață să răspundem cu aceiași monedă la faptele rele ale unor fanatici? Dimpotrivă, cred că ar trebui să ne rugăm pentru ei, așa cum a făcut Hristos pe cruce.
  Credeți-mă, faptul că evenimentul de care ați pomenit nu a fost reflectat de presa din Moldova nu înseamnă că a fost trecut cu vederea de mass media din alte țări, în primul rînd Rusia.
  Sunt de acord cu Dvs. ca o “oaie rătăcită” nu va învăța copiii să lovească în părinți, să fumeze sau să fure. Știți de ce? Pentru că lucrurile astea se învață de acasă, de la părinți. Or nu întâmplător este vorba despre “cei șapte ani de-acasă”.
  În precedentul meu răspuns am exemplificat de ce nu sunt de acord cu predarea OBLIGATORIE a religiei. Vă rog să-l revedeți. Pe de altă parte nu sunt împotriva studierii FACULTATIVE, adică în afara programului școlar, a acestei discipline. Nu poți să impui pe cineva, chiar și pe copii, să vină cu de-a sila la Domnul. Asta trebuie să o simți în interior, or dacă școlarii vor fi atrași de orele de religie, mai mult ca sigur că acest obiect va fi frecventat de un număr mare de copii.
  Nu este milionul mitropolitului mărul discordiei din societatea basarabeană. Ați punctat corect. Dar asta nu înseamnă că oamenii nu au dreptul să scrie despre acest milion. Nu-i așa?
  “Toate-s vechi și nouă toate”…
  Însă nu uitați că “Vremea trece, vremea vine”.
  Cu o deosebită considerațiune și respect,
  Valeriu Ciobanu

 8. Paradoxal, Domnule Valeriu, dar nimeni nu vrea să înțeleagă, sau se fac toți a nu înțelege sensul cuvântului obligatoriu, în cazul dat. OBLIGATORIU pentru programele de învățământ Domnule Valeriu, nu pentru elevi! Vă rog să înțelegeți lucrul acesta! Am să și exemplific, ca să fie mai clară ideia! De exemplu, personal, trăiesc în s. Lucașeuca, r-l. Orhei! În Orhei, este un microraion, Slobodca. Voiam să vă spun, că am avut ocazia să discut cu directoarea școlii din sector, care mi-a declarat verde în ochi: ”Cât sunt eu directoare, religia aici nu se va preda”! Mai departe, alt caz. Satul Șipca, r-l. Șoldănești! Directorul de acolo, este ateist. Acela la fel s-a aruncat cu declarații că niciodată în viață nu va accepta predarea religiei în școala sa. Iată, Domnule Valeriu, pentru astfel de persoane religia se dorește a fi obligatorie, ca obiect de studiu în școli! În privința că omul are sau ba dreptul de a scrie: Desigur că are! Dar știind că nu aduce roade bune, știind că prin aceasta nu-l îndrepți pe om, ci dimpotrivă, provoci zâzanie în societate, ce ai dobândit? Mai departe, Sfânta Scriptură, ne învață foarte frumos: ”Dacă fratele tău greșește spune-i”! Frate, de ce nu ai făcut o scrisoare oficială, către Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, sau chiar către Mitropolit, în care să-ți expui punctul de vedere și să-l îndemni pe Mitropolit la schimbarea vieții sale, dacă desigur nu sunteți de acord cu ceea ce face… Nu ar fi fost mai creștinește, mai logic, decât, pur și simplu să ne aruncăm la gâtul omului? Și mai apoi, vă cam contraziceți în ideile formulate! La început vorbiți despre Hristos, despre faptul că trebuie să ne rugăm, așa cum a făcut-o Hristos pe cruce! Dar faptele Dvs., dovedesc contrariul! Să fim sinceri! Va-ți rugat Dumnezeului nostru ca să-l corecteze pe Mitropolit, dacă îl considerați greșit? Sunt sigur că nu! Dacă da, mii de scuze! Într-un cuvânt: Faceți oare și Dvs., ceea ce a făcut Hristos pe Cruce? Dacă da, plec capul! Dacă nu, încă odată vă întreb, de ce judecați?
  Cu iertare frate și doar în căutarea mântuirii, Preot Iulian Rață

 9. Probabil nici nu mi-ați fi observat articolul, dle Preot Iulian Rață, dacă cei de la Unimedia nu-l preluau fără a-mi cere permisiunea. Acum însă avem ocazia să discutăm în contradictoriu, ținând cu dinții fiecare la partea sa de adevăr. Mă întreb și eu că în cazul în care îmi vine să scriu ceva despre actualii guvernanți de la Chișinău, sau despre fostul – Voronin, e nevoie să le cer permisiunea în scris? Bine, e la modă între politicieni să ai blog personal unde poți lăsa mesaje, dar nu este scopul meu acest lucru. Eu scriu despre ce văd, aud, simt și gândesc. Punct. Nu scriu articole de presă, sau investigații jurnalistice în care e nevoie să solicit opinia părților.
  Îmi reproșați că mă contrazic în ideile formulate. Probabil nu m-am făcut înțeles pînă la urmă. Am pomenit de Isus pentru că mi s-a părut straniu ca un reprezentant al clerului să facă aluzie la faptul că dacă evrilor li se poate să pîngărească simbolurile creștine, atunci creștinii nu ar trebui judecați pentru astfel de excese. Atît.
  De ce judec? Pentru că așa am fost creat. La fel ca toată lumea. La fel ca Dvs. Vreți să spuneți că nu ați judecat pe cineva vreodată? Am văzut mai sus că erați aproape să-mi dați calificativul “babă”. Știți că și asta e o judecată?
  Eu nu mă rog pentru mitropolit. El are o armată întreagă de slujitori mai mici în rang, care se roagă pentru el. Atunci cînd spun în gând: “Doamne dă-le sănătate tuturor, mie și familiei mele”, probabil rugămintea este și pentru Vlădâca, la fel ca și pentru Papa de la Roma.
  Iar cu predarea religiei în școli…rămân la ideile exprimate în comentariul precedent. Numai bine vă doresc.
  Cu deosebită considerațiune și respect,
  Valeriu Ciobanu

 10. E dreptul Dvs., Domnule Valeriu! Desigur că e dreptul Dvs. Dacă Dumnezeu nu se atinge de libertatea umană, eu cu atât mai mult nu pot și nici nu am dreptul să mă ating de libertatea Dvs. vă doresc și eu multă sănătate! Sincer să fiu, am mai avut și alte discuții cu persoane absolut necunoscute, și știți, de obicei, Slavă lui Dumnezeu am avut rezultate pozitive. În sensul că omul cel puțin a conștientizat faptul că, undeva greșește! Dvs. nu doriți, și desigur, aveți tot dreptul să rămâneți la propriul punct de vedere! Voiam doar încă odată să concretizez, că prin ceea ce ați făcut, nu ați adus cele mai frumoase roade în sufletele oamenilor! Am mai văzut articolul Dvs. și pe altă pagină, unde la fel niște comentarii pe care sunt sigur să le auziți la adresa Dvs. a copiilor sau a părinților Dvs. nu v-ar plăcea deloc. Deci ce ați semănat e clar. Iar în privința ”milioanelor” Mitropolitului, sper că ați înțeles, până la urmă cum a ajuns în top 10 mitropolitul și pe ce date s-au bazat ”multstimații”, atunci când au întocmit topul, uitând să precizeze că e vorba acolo nu de bogăție, ci de influiență în societate! În fine! Încă odată precizez că îmi pare sincer rău de articolul dat, îmi pare rău de comentariile proaste, care au rezultat articolul, iar Dvs., încă odată sănătate și mulți ani familiei!
  În căutarea mântuirii, Preot Iulian Rață

 11. toravic says:

  Domnule Ciobanu, mare durere în sufelt mi-aţi provocat. Dumnezeu să vă ierte pentru această faptă adînc îngrijorătoare. Credeţi că aţi lovit în mitropolit? nu, aţi lovit în Biserică.

  Dvs. întrebaţi dacă e bine să tăcem aceste lucruri. Aici o să mă expun pe puncte în nădejdea că veţi înţelege:

  1. Pe ce criterii ava.md au făcut acest top?

  Рейтинг составлен на основе опроса экспертов агенства ava.md. Эксперты оценивали частоту упоминаемости в СМИ, степень влияния на принятие политических решений, лоббитские возможности в интересах собственного бизнеса.http://ava.md/021-ekonomika-i-biznes/04330-tridcat-samih-bogatih-lqdei-moldovi.html

  credeţi că sună convingător aceste criterii? ce mă opreşte să declar şi eu că Tudor Darie e cel mai bogat om doar pentru că este rotat des în mass-media?

  2. Cînd părintele Iulian spune că nu e bine să lovim în Biserică prin aşa articole, sfinţia sa (îmi permit să interpretez iar dumnealui mă va contrazice dacă nu am înţeles la rîndul meu) spune că păcatul unui ortodox este păcatul lui propriu, fie şi cleric; dacă Mitropolitul este corupt atunci aşa plată va avea dar nu ne putem asuma să judecăm Ortodoxia după ortodocşi căci păcătoşi suntem toţi după cum spune Sf. Scriptură. Încă o problemă este că dvs. nu aţi specificat nici o clipă faptul că “acţiunea mitropolitului nu trebuie să fie percepută ca lovire a imaginii Bisericii lui Hristos şi nu trebuie să lase impresia unei probleme din domeniul ADevărului ci doar starea unui ortodox” şi nici nu aţi adăugat “că Ortodoxia nu trebuie să o judecăm după ortodocşi”.

  Cu nădejde în Dumnezeu,
  Toravic

 12. ded says:

  Dragilor, religia nu e altceva decat, cel mai bun bussines. Cu mituri si legende, intretinem burtile si faima conducatorilor acesteia….

Comments are closed.