CEI CU MEMORIE VS. CEI FĂRĂ EA

Moldova și Georgia – două capete opuse ale unei nuiele. Atât noi cât și ei am fost și suntem ținuți într-un șah permanent de Marele Maestru Internațional de la Kremlin. Numai că moldovenii sau românii basarabeni, asediați în propria garsonieră, foarte aproape să piardă balconul, aleg uneori strategia struțului, adică bagi capul în pământ în speranța că pericolul va trece pe alături. Știți ce se întamplă cînd stai cu capul în jos și fundul în sus? Nuuuuu, n-am să zic eu asta. Cred că sunteți destul de mari și ați văzut filme gen … Kamasutra.
Gruzinii însă au ales să joace altfel partida. Și ce dacă au pierdut doi nebuni de pe tablă, iar în propria ogradă uneori zîngîie borcane aruncate la nervi, meciul continuă. Pe ei nu-i mai iai cu emargouri la vin sau la alte produse agro-alimentare. Au imunitate. Pentru ursul de la răsărit vinul caucazian și-a pierdut gustul și culoarea, iar apa minerală Borjomi nu mai este la fel de curată ca pe vremea lui Brejnev. În schimb calitățile acestora au fost apreciate la asfințit. Pentru că au știut să se ia de gît cu cei mai tari ca ei, georgienii au o altă greutate în Occident, decît moldovenii, păstoriți actualmente de patru bravi ciobănași din gruparea celor trei vocale.
Noi, ce să ne facem cu Noi? Încercăm să îndreptăm ghebul din spate, și atunci unul mai ghebos strigă că nu e timpul. Hai să mai așteptăm, că momentul oportun deocamdată nu a venit. Nu de alta riscăm să primim o labă de urs direct în frunte și să ne alegem cu un cucui de mai mare dragul. Ați văzut că abia ne-am descrețit frunțile și vinul nostru pe loc s-a oțetit în vama rusă? Ce fel de dezgheboșire fraților? Așteptăm clipa potrivită, așa va fi mai … constituțional.
Georgienii au ales să comemoreze Ziua Ocupației Sovietice, or asta înseamnă că după baltici și ei recunosc OFICIAL faptul că mai bine de juma de secol au fost rupți fără voia lor de Europa și de toate procesele democratice care au avut loc la vest de Cortina de Fier. Acum un an am fost la Tbilisi. Am avut ocazia să ascult versiunea unor reprezentanți ai autorităților gerogiene cu privire la evenimentele din august 2008. Amintesc că acel război scurt a fost cîștigat atît tactic cît și informațional de Moscova. Mi s-a creat impresia că ura, sau mai bine zis nedragostea pentru tot ce reprezintă Rusia va fi păstrată în ADN-ul gruzinilor până cînd din subconștientul colectiv al națiunii nu vor dispărea amintirile pline de groază cauzate de bombardamentele aviației militare ruse.
Moldovenii dintre Prut și Nistru au împrumutat ceva în personalitatea lor de la Gollum, sau Smeagol, spuneți-i cum vreți, personajul ăla cu dublă personalitate din Lord of the Rings. Pentru unii 28 iunie reprezintă o zi de doliu, pentru alții – zi de eliberare de sub jugul burghezo-moșieresc român. Iar cele cîteva ore pe care le-am avut la dispoziție, după ce românii au plecat, iar rușii încă nu au venit, au fost cele mai fericite din viața buneilor noștri. Ori asta e filosofia istorică a unor politicieni cu chip de lup, coborâți parcă din thriller-ul lui Ion Creangă Capra cu trei iezi.
Fuck! Las’ că-i ghini și așa. Sănătate să fie!

Advertisements
This entry was posted in General, Politic and tagged , , . Bookmark the permalink.