O PRIVIRE ASUPRA GOLFULUI MEXIC

photo: Reuters

Golful Mexic continuă să fie sub lupa întregii lumi, chiar dacă zilnic apar evenimente care sustrag atenția de la acest dezastru ecologic. Televiziunile transmit imagini șocante cu ecosisteme distruse de petrol, pe post sunt puse interviuri sfîșietoare cu oameni care au ajuns în pragul falimentului, etc. Dar cât din ceea ce vedem la ecran, auzim la radio sau citim în presa scrisă este adevărat? Mass media, cât nu s-ar vrea ea de obiectivă și echidistantă, este în majoritatea cazurilor subiectivă. Am găsit pe net un raport al lui Cameron Craig, lector-geograf și realizator de filme documentare la Eastern Illinois University (SUA). El a vizitat acum o săptămână coasta golfului afectată de mareea neagră și a prezentat un tablou al situației actuale mai puțin macabru.

Cameron Craig a mers în deplasare cu trei studenți de-ai săi care au decis să realizeze un documentar despre criza ecologică din Golf. Potrivit cercetătorului, atunci când au ajuns la destinație mare le-a fost mirarea să descopere altceva decât au așteptat. Costa Golfului Mexic era … curată. Cel puțin în regiunea Grand Isle din Louisiana și Mobile Bay (Alabama). Proprietarii hotelurilor de pe litoral curățau fără probleme plaja de puținele cocoloașe de țiței, iar apa era cît se poate de curată și numai bună de scăldat pentru că enormele baraje plutitoare, atât de mult criticate, țin murdăria la o distanță respectabilă de țărm. Antreprenorii din localitate s-au arătat supărați pe presă pentru că aceasta a prezentat dezastrul din anumite părți ale golfului astfel încât cei conectați la buletinele de știri și-au făcut o impresie negativă despre întreaga coastă, or asta în consecință a afectat afacerile locale. Să nu uităm că tursimul aduce anual miliarde de dolari statelor americane din regiune. Totuși Craig și echipa sa au găsit imagini de coșmar, mai ales pe Insula Delfinilor (Alabama). Locuitorii acesteia într-adevăr au fost afectați pentru că au pierdut clienți-turiști, dar mai ales pentru că nu mai pot pescui. Ecosistemul de aici a avut de suferit enorm. Concluzia pe care a tras-o grupul de cercetători la revenire – va fi greu de diseminat adevărul de ficțiune despre ceia ce s-a întâmplat și se întâmplă în Golful Mexic. Totuși acum ei sunt mai optimiști, măsurile luate pentru a opri ofensiva petrolului asupra țărmului sunt (parțial) efective.

DIN ACEIAȘI CATEGORIE:

Guvernul american susține că scurgerile zilnice de țiței ar fi între 25.000 și 60.000 de barili. Compania British Petroleum reușește la fiecare 24 de ore să recupereze puțin peste 20.ooo de barili, restul are liber în apele Atlanticului. National Oceanic and Atmospheric Administration (structură a Guvernului SUA) a pronosticat că pata de petrol va atinge cel mai vestic punct în regiunea Rockefeller State Wildlife Preserve (vestul litoralului Louisianei). La est mareea neagră va ajunge cel mai probabil pînă la Port St. Joe în nord-vestul Floridei. NOOA susține că țițeiul nu va ajunge în curentul Loop, parte a Golfstream-ului, ceia ce l-ar putea duce în largul oceanului.

Cel mai mare tanker petrolier din lume a ajuns în regiunea afectată de dezastrul ecologic. Nava, care are simbolica denumire de “Balena”, înaltă cât o clădire de 10 etaje și lungă cât trei terenuri și jumătate de fotbal, are o capacitate de 21 mln.galoane de petrol. Ea urmează să preia prima partidă de țiței chiar de azi, 4 iulie.

British Petroleum va fi chemată în instanță nu doar de guvern, antreprenori sau oameni simpli, afectați de scurgerea de petrol. Mai multe biserici și organizații neguvernamentale au anunțat că îi dau pe cei de la BP în judecată. Motivul? Dezastrul ecologic a afectat afacerile din regiune, iar asta a dus la micșorarea considerabilă a donațiilor către aceste instituții. Am citit pe undeva că reprezentanții companiei s-au arătat surprinși de acest lucru, dar au spus că se vor clarifica în instanță.

Advertisements
This entry was posted in General. Bookmark the permalink.