DESPRE K’NAAN, SHAKIRA ȘI FIFA WORLD CUP 2010

Tema cu imnul oficial al Mondialului din Africa de Sud m-a “agățat” imediat ce am aflat că Shakira cu “Waka, Waka” a fost desemnată să-l interpreteze. Asta s-a întâmplat chiar în preajma debutului Cupei Mondiale, după ce FIFA și Sony Music au parafat înțelegerea. Noutatea a surprins multă lume, mai ales că din noiembrie 2009 se știa că rapper-ul canadian, de origine somaleză K’naan a câștigat concursul pentru imnul oficial al CM 2010. Piesa lui, vă reamintesc, se numește “Wavin’ Flag”. Ce s-a întâmplat? Se pare că textul cântecului nu a plăcut “boșilor” FIFA și sponsorilor evenimentului. Anterior K’naan a fost “rugat” de Coca-Cola să modifice câteva rînduri, în care se vorbea despre Somali, o țară săracă, unde oamenii ajung să se bată între ei pentru a nu muri de foame (traducere aproximativă). Interpretul, deși cu greu, a acceptat. Asta a creat mai multe polemici în spațiul virtual și nu numai. Apropo, actualmente veți găsi cel puțin trei versiuni oficiale ale piesei “Wavin’ Flag”, inclusiv una dedicată sinistraților din Haiti, dar asta e o altă istorie…Pînă la urmă remix-ul melodiei a rămas unul promoțional pentru Coca-Cola pe întreaga durată a Mondialului.

Shakira cu “Waka, Waka” a fost o găselniță reușită, în primul rînd pentru FIFA. Sepp Blatter nu s-a abținut să se dea și el cu părerea declarând că piesa reprezintă exact ceea ce suporterii așteaptă de la acest turneu și anume tensiune, dinamism și spectacol. “Nimic nu reprezintă  fotbalul mai bine decât muzica, mai ales când este o melodie plină de energie precum “Waka, Waka””, a spus Blatter. În Africa de Sud decizia forului fotbalistic internațional a pus lumea pe jar. Majoritatea persoanelor chestionate de jurnaliști, ba chiar și în discuții pe forum-uri au preferat piesa lui K’naan în calitate de imn al Campionatului, pentru că versurile vorbesc despre realitatea din Africa și sunt cântate de un African. Însă ce a urmat am văzut cu toții. CM din 2010 a avut un imn oficial și …  alte două melodii declarate oficiale. Una este “Wavin’ Flag”, alta – “Sign of a Victory” în interpretarea lui R.Kelly. Ultimul la fel a obținut aprobarea pe ultima sută de metri.

Pentru Shakira succesul aparent al piesei  “Waka, Waka” a constituit debutul unui scandal monstru în care starul sud-american a fost acuzată de plagiat. Ok, toată lumea a fost pusă la curent că melodia e inspirată din hitul anului 1986 întitulat  “Zangalewa”, în interpretarea trupei Golden Sounds of Cameroon. Însă la cîteva zile după inaugurarea turneului din Africa de Sud, un compozitor interpret din Republica Dominicană, Wilfrido Vargas acuzat-o pe Shakira că s-ar fi inspirat la greu din melodia “El Negro No Puede”, care a apărut la începutul anilor ’80. Vargas a declarat că va duce cazul în justiție și a cerut despăgubiri în valoare de 11 mln. dolari. La câtă avere a adunat Shakira această sumă reprezintă o floare la ureche, iar “Waka, Waka” la sigur va recupera din eventuale pierderi financiare.

Date de interes general: Tradiția cu Imnul și Mascota Campionatului Mondial de Fotbal a fost lansată în 1966, în timpul turneului final din Anglia. Acum patru ani, în Germania, piesa oficială a fost The Time of Our Lives (Toni Braxton ft.Il Divo).

Vedeți mai jos dacă acuzațiile de plagiat la adresa Shakirei sunt adevărate.

Advertisements
This entry was posted in General, Sport. Bookmark the permalink.