VIOLENȚE ÎN TORONTO

Photo: AP

După cum și era de așteptat sumit-ul G20 care urmează să aibă loc mîine (27 iunie) la Toronto a scos câteva mii de canadieni (din unele surse între opt și zece mii) pe strazile megapolis-ului canadian. Dacă inițial protestatarii au mărșăluit în mod pașnic, ulterior din coloană s-a desprins un grup de persoane cu fețele acoperite și cagule pe cap, care pur și simplu au creat haos în centrul financiar al orașului. Potrivit reporterilor de la The Canadian Press, aceștia au spart geamuri, au atacat cu pietre coloanele de polițiști, ba chiar au și incendiat un vehicul al forțelor de ordine. În urma confruntărilor cel puțin patru persoane au avut de suferit, dintre care una a fost evacuată de protestatari în stare de inconștiență. De notat că înaintea începerii marșului de protest poliția a arestat câțiva tineri care aveau asupra lor cocktailuri Molotov. Securitatea summit-ului este asigurată de peste 5 mii de polițiști adunați din toată provincia Ontario. Bugetul pus la dispoziția forțelor de ordine se ridică la 1 mlrd de dolari. Se așteaptă ca la următoarele acțiuni de protest în stradă să iasă și mai multă lume.

Gălăgia din centrul orașului nu a împiedicat însă liderii celor mai dezvoltate 8 state ale lumii să se reunească azi și să discute problemele globale ale omenirii. Potrivit Reuters, șefii de stat și de guvern ai G8 au condamnat Coreea de Nord pentru scufundarea navei militate sud-coreene, incident care a avut loc acum câteva luni și au cerut autorităților de la Phenian și Teheran să suspende programele nucleare. Declarația de final a fost adoptată într-un ton mai moderat, asta la insistența Rusiei. În alt context, liderii Grupului celor 8 au discutat mai ales despre probleme economice și financiare. Reuters transmite că la acest capitol nu există un numitor comun. În timp ce SUA susține necesitatea continuării programelor de stimulare financiară, țările europene și Japonia au ales să reducă cheltuielile publice și datoriile de stat.  Așa cum a declarat președintele francez N.Sarkozy “fiecare stat va decide în mod propriu cum să acționeze, în funcție de situația internă”.

Așadar, nimic interesant după prima zi de discuții. Atîta doar că în Chile acum cîteva ore a mai avut loc un cutremur de pământ de 5,6 grade, în Brazilia inundațiile au ucis câteva zeci de persoane și au lăsat fără case sute de mii, Uruguay și Ghana s-au calificat în sferturile Mondialului din Africa de Sud, pata de petrol din Golful Mexic se mărește pe zi ce trece, iar în câteva zile încep uraganele de la tropice…

Advertisements
This entry was posted in General, Politic. Bookmark the permalink.