ZIUA QUEBEC-ULUI

Azi am avut liber. Spre deosebire de soția mea, care a mers la lucru. Am avut liber pentru că în Quebec s-a marcat Fête Nationale, o sărbătoare politizată într-atît încît se uită originile ei, și mai ales faptul că inițial aceasta a fost gândită ca un eveniment care să unească TOȚI CANADIENII, indifirent de limba vorbită sau culoarea pielii.  Nu vreau să mă duc în istorie, Wikipedia are mai multe amănunte pentru cei interesați. Cert e că de Saint-Jean-Baptiste Day în toată provincia oamenii s-au odihnit, instituțiile publice nu au lucrat, transportul public a circulat mai răruț. La Montreal a fost organizată “Parada Giganților”. Giganții reprezintă copiile mărite ale personalităților marcante din trecutul Quebec-ului, cum ar fi politicienii Rene Levesque, Louis-Joseph Papineau, etc. și desigur Maurice Richard, ex jucător al formației Montreal Canadiens.
Totuși am impresia că anul curent evenimentul a fost puțin deosebit. Asta din cauza Mondialului de Fotbal. Mulțimea în culori pestrițe a reprezentat probabil toate statele participante la campionat. Verdele, roșul, galbenul s-au amestecat cu șuvoiul de alb-albastru pentru a forma o coloană multicoloră și gălăgioasă.  Parada a fost urmată de mai multe evenimente culturale, cele mai importante avînd loc în Parcul Maisonneuve.
Mâine, 25 iunie la Monteal începe Festivalul Internațional de Jazz. Zeci de artiști și colective muzicale vor evolua pe scenele orașului pînă pe data de 6 iulie. Sper să reușesc să prind cîte ceva…

O galerie foto realizată de Allen McInnis pentru publicația THE GAZETTE.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
This entry was posted in General. Bookmark the permalink.