CUTREMUR ÎN QUEBEC

Photo: AFP

Deși coasta de Est a Canadei se consideră a fi una din cele mai sigure din punct de vedere seismologic, se mai întâmplă și aici cutremure de pământ. Ultimul, cu o magnitudine de 5 grade pe scara Richter, s-a produs chiar azi, având epicentrul la 60 km N de Ottawa, la frontiera administrativă între provinciile Quebec și Ontario. Se estimează că seismul a avut loc la o adîncime de 18 km. Cele mai multe pagube, din fericire doar materiale, au fost înregistrate în orășelul Gracefield, Quebec, o mică comunitate de doar 2300 de locuitori, situat chiar deasupra focarului cutremurului. Potrivit reprezentanților administrației locale nu mai puțin de șapte clădiri au fost avariate, printre acestea numărîndu-se biserica, farmacia, un centru comunitar, un magazin de produse alimentare și chiar un bloc al primăriei. Trebuie să adaug că în Canada orice tip de edificiu nu mai mare de trei etaje se construiește în baza unei carcase de lemn pe care se așează cărămidă. Așa că nu e de mirare că la o asemenea intensitate seismică căsuțele canadiene au prins a tremura din toate cheutorile. Reporterii de la The Canadian Press scriu că în timpul cutremurului, la Gracefield lumea a țîșnit afară din încăperi, peste tot domnea panica, se auzeau țipete, nimeni nu știa ce se facă. (Lipsiți-i pe  oameni de serviciu 911, sistați serviciul de canalizare și alimentare cu apă, și veți avea ocazia să vedeți cum se transforma o societate de tip modern în una  medievală). Seismul s-a simțit de la Windsor pînă la Montreal. Durata acestuia a variat de la 10 sec. (Toronto), pînă la 30 sec. (Ottawa). În capitală cutremurul a băgat spaima în toți politicienii, mai puțin prim ministrul, care era în drum spre aeroport. Tot personalul din clădirile guvernamentale și Parlament a fost evacuat, iar muncitorii care renovează fațadele unor blocuri ale legislativului nu au primit acceptul să revină la lucru decît mâine.
Serviciul Geologic Canadian a descris evenimentul ca un fenomen rar întîlnit atât de departe la Est de Rocky Mountains. Cercetătorii au înregistrat și unele replici  de o intensitate scăzută – circa 2,5 grade.
Cele mai puternice seisme din istoria recentă a provinciei Quebec au fost înregistrate în 1732 și 1935. Acestea au avut intensitatea de 6,2 respectiv 6,1 grade pe scara Richter.

Advertisements
This entry was posted in General. Bookmark the permalink.