SE MERITĂ???

Rusia a anunțat că bugetul alocat pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă din Soci va crește de la $12 mlrd. până la $30mlrd. – $39 mlrd. Unii experți independenți sunt însă mai pesimiști. Ei susțin că volumul cheltuielilor ar putea depăși ușor aceste cifre astronomice. Astfel Olimpiada din 2014 e pe cale să devină cea mai scumpă din istoria J.O. de iarnă și să concureze la capitolul investiții financiare cu Beijing 2008. Chinezii au cheltuit pentru Olimpiada lor în jur de $44 mlrd…

Cum s-a ajuns aici?

Orașul Soci se află pe malul Mării Negre la frontiera dintre Rusia și Georgia sau mai bine zis Abhazia, pentru că independența ultimei e reală pentru unii și fictivă pentru alții . Localitatea e așezată  între colinele Munților Caucaz, astfel încît prezintă o locație excelentă pentru cei pasionați de schi alpin sau snowboard. Landșaftul e brăzdat deasemena de mlaștini și pânze freatice. În condițiile respective să edifici careva obiecte de infrastructură pe asemenea terenuri e extrem de dificil. Rușii însă au anunțat că sunt gata să răspundă acestei provocări și au enunțat suma inițială pe care erau gata să o investească – 12 mlrd. de dolari. Nu e rău, mai ales că bugetul pentru Vancouver 2010 a fost mai mic de două ori. Acum însă, cu prilejul vizitei președintelui C.I.O. Jacques Rogge, guvernul rus a aruncat o nouă “bombă” mediatică. Cheltuielile “olimpice” se vor tripla!!! Un calcul simplu demonstrează că pentru jocurile din 2014 fiecare cetățean rus va scoate din buzunar câte 200 de dolari. Premierul Rusiei Vladimir Putin a declarat că 20% din aceste mijloace vor merge nemijlocit pentru construcția obiectivelor olimpice, restul banilor vor fi utilizați pentru edificarea infrastructurii locale. Mai mult decât atât, autoritățile ruse au mai anunțat construcția la Soci a unei Universități Internaționale Olimpice, acest proiect fiind estimat la cel puțin $500 mln.
Până aici toate bune și frumoase. Numai că să nu uităm un detaliu mic și important. Rusia este o țară coruptă. Evit să adaug cuvântul “extrem”, însă locul 146 pentru anul trecut, în clasamentul realizat de Transparency International, vorbește de la sine. Neoficial pentru a organiza și desfășura o activitate în Federația Rusă un antreprenor trebuie să strecoare în buzunarul funcționarilor 12 ruble la fiecare 100 de ruble investite, sau 12% din totalul afacerii. Însă “tarifele” pot ajunge și la 40% – 50%. Liderul Mișcării “Солидарность” (trad. “Solidaritate”) Boris Nemțov susține că el cunoaște cazuriși și mai deochete. În mare parte oficialii ruși spun că majorarea bugetului Jocurilor Olimpice era un lucru inevitabil, și că investițiile se vor răscumpăra în timp. Astfel președintele Comitetului pentru Politică Economică din Duma de Stat, Evghenii Fiodorov a declarat postului de radio BBC Russia că inflația înregistrată în ultimul timp în Federația Rusă practic a dublat bugetul inițial al organizatorilor. În plus oficialul a menționat că firmele de construcții trebuie să țină cont de normele ecologice din regiune, iar statul să răscumpere terenurile localnicilor, necesare pentru Olimpiadă, la prețuri de piață, ceea ce la fel costă. De altă părere sunt experții și economiștii independenți. Potrivit acestora partea leului din suma alocată va merge în buzunarele funcționarilor guvernamentali și lumii interlope. Ei susțin că până în prezent nu a fost făcut public un bussines plan al Jocurilor Olimpice, or în acest caz e vorba de cheltuieli netransparente ai banilor publici. Boris Nemțov la rândul său se întreabă: “Ce va face orașul cu infrastructura olimpică, din moment ce în localitate nu există o echipă de hockey, nu există patinatori, etc.? Doar iarna în Soci vin turiști pentru a schia pe colinele munților vecini, iar pe timp de vară orașul se transformă în stațiune balneară, mai ales că clima e una subtropicală”.
Și acum despre partea mai tristă a lucrurilor.
Odată cu startul Marelui Șantier din Soci, în oraș au început să dea năvală batalioane de constructori de pe tot cuprinsul necuprins al CSI. Au mers inclusiv și mulți moldoveni. Dacă inițial se vorbea despre posibilitatea de a câștiga destul de bine, ulterior au început să apară primele zvonuri despre Marea Fraiereală din Soci. Adică după cîteva luni lucrate muncitorii nu vedeau o para chioară, mâncau ce apucau să cerșească pe la localnici și la urmă vedeau doar bani de bilet sa revină acasa. Sunt sigur că mulți moldoveni au pățit-o la fel.
Problema achiziționării terenurilor aflate în proprietate privată e și mai delicată. În Valea Imeret sute de familii au fost puse în situația de a părăsi locuințele lor, pentru a se schimba cu traiul în niște căsuțe construite la repezeală și care au fost evaluate la un preț mult mai mare decât proprietățile lor. Astfel nu e suficient că oamenii trebuie să părăsească casele lor, ei trebuie să mai achite în plus 2 mln. de ruble pentru noua locuință!!! Din 20 mai în jur de 10 persoane au declarat greva foamei pe termen nelimitat. Ei cer implicarea președintelui și premierului în soluționarea acestei chestiuni. Dar ce vor reuși oare?
Evident Jacques Rogge nu a avut timp pentru asemenea “mărunțișuri”. Pentru el e mai important ca lucrurile să decurgă conform agendei…
Se merită oare asemenea Jocuri în spatele cărora se ascund lacrimi și blesteme ale celor amăgiți? This is the question.

SURSE:

http://www.svobodanews.ru/content/transcript/2065336.html
“…в прямом эфире с сопредседателем движения “Солидарность” Борисом Немцовым”

http://www.svobodanews.ru/content/transcript/1995892.html
“Почему строители Сочи голодают”

http://www.flb.ru/info/47531.html
“Коррупция сделает Олимпиаду в Сочи самой дорогой в истории”

http://www.bbc.co.uk/russian/russia/2010/06/100607_sochi_budget_inflates.shtml
“Бюджет Олимпиады в Сочи побил рекорд зимних Игр”

http://clipnews.info/newstopic.htm?id=15903
“Олимпиада-2014 в российском Сочи подорожала до триллиона”

http://en.wikipedia.org/wiki/Corruption_Perception_Index#Rankings
“Worldwide Corruption Perceptions ranking of countries”

Advertisements
This entry was posted in General, Sport. Bookmark the permalink.