OFENSIVA LIBERALĂ ASUPRA COMUNISMULUI

E greu să te rupi de trecut. Mai ales când acesta apare în culori vii, amestecat cu amintiri despre pîinea de 20 de kopeici sau salamul de o rublă și cinzeci, iar când presori rana cu niște clipuri gen “Bună dimineața” de Zdob&Zdub chiar îți pare rău de țara care ocupa o șesime din uscat și din care făceam parte. O mulțime de moldoveni (români basarabeni) sunt încă ancorați în trecut, deși trăiesc un prezent aparent liber(al). Sunt sigur că multora le este în cot de toate libertățile democratice, atât timp cât în fiecare primăvară golesc casele căilor ferate de tichete spre Moscova sau Piter, or muncesc cu anii prin țările UE. “Înainte era bine. Terminai tehnicum-ul sau institutul și îți dădeau napravlenie la lucru. Da amu’…”  Întrebați orice persoană de la 45 de ani în sus despre viața de pînă în ’90, garantez că în 90% din cazuri veți auzi răspunsuri asemănătoare cu eventuale adăugiri personale. Așa e, puțini își vor aminti de foametea organizată artificial imediat după război, de deportările în masă în Siberia și Kazahstan… Suntem o frîntură de popor fără memorie, pentru că aceasta s-a vrut să fie ștearsă.

Acum la douăzeci de ani de imaginară independență se încearcă condamnarea trecutului comunist. Oare câți vor înțelege despre ce merge vorba din moment ce fiecare al treilea cetățean moldovean care se prezintă la urnele de vot ștampilează buletinul în dreptul simbolurilor comuniste? Am citit mai multe articole din presa de la Chișinău legate de recomandările Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova. Dar pînă la punerea acestora în aplicare e cale lungă. Mă îndoiesc de faptul că în sânul A.I.E. va exista un consens la acest capitol, pentru că există riscul unei rupturi și mai mari în societate. Oricât nu s-ar vrea, comuniștii stau încă tare pe picioare și ar putea scoate mii de oameni în stradă, pe un timp îndelungat. Alături de ei vor merge și puținii susținători ai socialiștilor și Uniunii Muncii lui G.Sima (vedeți sigla lor).  Are R.Moldova actualmente nevoie de revolte stradale în masă? Nu cred. UE e foarte sensibilă, iar guvernul Filat are atâtea de negociat cu Bruxelul…

Cred că această comisie e o victorie mai degrabă a Partidului Liberal. Chiar dacă propunerile acesteia nu vor fi votate de actualul Legislativ, mișcarea tandemului Ghimpu-Chirtoacă a readus formațiunea liberală în prim plan. Mă întreb, cu ce se va încheia această ofensivă asupra comunismului?

Advertisements
This entry was posted in Politic. Bookmark the permalink.