RATĂ ÎNALTĂ DE IMIGRARE ÎN CANADA

Canada continuă să mențină o rată înaltă a imigrării. Potrivit datelor oficiale, în 2009 Țara Frunzei de Arțar a primit circa 500 de mii de persoane, atât rezidenți permanenți cât și temporari. Ministrul federal al Imigrării, Jason Kenney a declarat că însănătoșirea economiei, începută anul trecut, face ca guvernul de la Ottawa să mențină cotele imigrării ridicate. Or aceasta e o investiție pe termen scurt și lung din care va avea de câștigat Canada, a spus oficialul. Iată care sunt datele statistice privind rata de imigrare în provinciile canadiene pentru 2009:

  1. 252.124 de nou veniți, se are în vedere rezidenți permanenți (printre care eu și soția 🙂 ). Guvernul federal și-a propus în 2009 să primească un număr de până la 265.000 de persoane.
  2. Numărul imigranților înregistrați anul trecut depășește cu 30.000 de persoane rata medie anuală a noilor veniți în anii ’90.
  3. 22.844 de refugiați.
  4. În același context ministerul de profil a luat la evidență 178.640 de lucrători temporari și 85.131 de studenți străni.

Legislația federală permite ultimilor să rămână în țară în baza programului Canadian Experience Class sau alte programe provinciale similare. De notat că cercetătorii susțin că în următorii 15-20 de ani populația Canadei va crește pînă la circa 40 de mln. de locuitori de la 34 mln. estimate în prezent. Cu toate acestea imigrarea în masă nu va contribui la soluționarea unei probleme care deja devine o durere de cap pentru autorități și anume îmbătrînirea populației. Potrivit studiilor demografice pînă în 2050 numărul persoanelor trecute de 65 de ani îl va depăși aproape dublu pe cel al copiilor cu vîrsta cuprinsă între 0-14 ani. Așa că cine nu are bătrîni, să-și cumpere…din Canada.

Advertisements
This entry was posted in Immigration Canada - Imigrare în Canada. Bookmark the permalink.