ANIVERSAREA UNUI EȘEC

Deși nu e trecută cu roșu-n calendar ziua de 20 mai e una specială în Quebec. Acum exact treizeci de ani locuitorii provinciei respingeau cu majoritate de voturi, în cadrul primului referendum suveranist, propunerea politicienilor locali de a găsi  și crea o nouă formă de asociere cu restul Canadei. Pro au votat 40.46% din cei prezenți la urne, împotrivă s-au expus 59.66% din votanți. Vizibil emoționat și cu lacrimi în ochi, premierului de atunci al Quebec-ului, René Lévesque a declarat în fața susținătorilor săi: “Din câte înțeleg voi îmi spuneți “Data viitoare!””. Următorul referendum a avut loc în 1995 și a la fel a fost un eșec pentru suveraniști. Cei drept de astă dată aceștia au pierdut la mustață, la o diferență de aproximativ 1%.
Astăzi mai mulți politicieni și-au depănat amintirile și și-au expus viziunile cu privire la viitorul suveran al provinciei. Astfel primul ministru al Quebec-ului Jean Charest a declarat că evenimentul respectiv a fost un adevărat exercițiu democratic și exemplu de patriotism. Premierul a mai spus că nu a participat la vot pe motiv că abia s-a căsătorit și a trebuit să muncească. Ministrul provincial al Finanțelor, Raymond Bachand, în trecut un aprig susținător al taberei separatiste s-a mai calmat între timp. Se vede că funcția actuală l-a făcut să înțeleagă că fără Ottawa lucrurile în Quebec ar sta mult mai prost. La întrebarea directă a jurnaliștilor cu privire la viziunile sale, oficialul a răspuns promt că în ultimii 30 de ani lumea s-a schimbat radical. El știe că există mulți quebecoși care mai speră la suveranitate, însă el crede că cea mai bună soluție pentru provincie e să rămână parte a federației. Actualul șef al Parti Quebecois, Stéphane Bédard cunoscut pentru viziunile sale suveraniste a declarat că își amintește cu plăcere de acele vremuri. Formațiunea pe care o conduce, deși în opoziție, continuă să militeze pentru un divorț civilizat de Canada.
Rezultatele ultimului sondaj la această temă, realizat de New Federalist Think Tank, arată că circa 58% din locuitorii provinciei consideră tema soluționată definitiv, adică pentri ei viitorul Quebec-ului e legat de cel al Canadei. Pe de altă parte 26% din respondenți au declarat că problema suveranității e mai actuală ca niciodată. Studiul sugerează că provincia ar fi împărțită în patru grupuri cu 22% din locuitori care se consideră federaliști, 24% – suveraniști, 22% – ambele și 25% – indeciși. Potrivit autorilor sondajului, locuitorii provinciei vor să transmită politicienilor mesajul că această chestiune nu se numără printre prioritățile lor. Deși mulți quebecoși sunt mulțumiți de actualul status-quo, există o parte nemulțumită de relația existentă între Ottawa și Quebec City, afirmă cercetătorii.
Sondajul a fost realizat online, în perioada 15-22 aprile a.c., chestionarele fiind completate de 1000 de persoane. La realizarea lui s-a ținut cont de distribuția populației pe regiuni, vîrstă, sex, religie, etc. Marja de eroare pentru sondajele online nu se aplică.

Advertisements
This entry was posted in Politic. Bookmark the permalink.