MAI PUŢINĂ FRANCIZARE ÎN MONTREAL

Guvernul liberal al dlui Jean Charest, premierul provinciei Quebec, a decis să reducă cu 30 de unităţi numărul claselor de studenţi imigranţi, care studiază limba franceză. Avînd parte de un buget auster pentru anul 2010,  şefii executivului liberal nu au găsit 5 mln. de dolari pentru finanţarea cursului de franceză scrisă şi au sugerat doritorilorsă urmeze cursuri gratuite part-time.
În prezent, nou-veniţii în Quebec au şansa să facă aşa numita francizare, cursuri de limbă şi integrare în societatea de aici.  Lecţiile durează câte opt ore pe zi, cinci zile în săptămână, timp de două luni şi jumătate (un nivel). Studenţii primesc bursă – 115 dolari/săptămână. Există trei nivele de francizare  plus un al patrulea în care accentul se pune pe scris. Deşi iniţial ministerul provincial al Imigrarii a anunţat despre sistarea utlimului nivel din luna mai curent, actualmente prinde contur informaţia că s-ar putea renunţa şi la alte nivele. Liberalii lui Charest vor ca imigranţii să înveţe franceza în ţara lor de origine, ceea ce ar fi normal, numai că franceza europeană se deosebeşte de cea quebecuază.
Dezbaterile cu privire la acest subiect sunt tot mai intense. Asta pe fondalul discuţiilor cu privire la englezarea Montrealului, o temă care îi arde la rădăcină pe naţionalişti. Opoziţia peqistă (reprezentată de ultimii) a criticat dur decizia guvernului provinciei şi a cerut ca banii să fie găsiţi din pământ. Întrebarea pe care şi-o pune toată lumea şi la care nu a fost deocamdată oferit un răspuns coerent este următoarea: “La ce bun Guvernul Charest solicită ca tot mai mulţi imigranţi să se stabilească în Quebec dacă nu îşi respectă angajamentele asumate faţă de aceştia”? Apropo, în 2010 în această provincie canadiană urmează să sosească în jur de 55 de mii de imigranţi. Aşa că gîndiţi-vă…poate alegeţi altă parte a Canadei 🙂

Advertisements
This entry was posted in General. Bookmark the permalink.